Madrid

El govern espanyol admet que no complirà amb l'objectiu de dèficit enguany i en responsabilitza les comunitats

Fonts del govern espanyol han admès que Espanya no complirà aquest any l'objectiu de dèficit, segons ha pogut saber Catalunya Informació. A més, n'assenyalen les comunitats autònomes com a culpables. Catalunya, la responsabilitzen directament d'una bona part del càstig dels mercats al deute públic espanyol per haver generat desconfiança. Fonts de la Generalitat han dit a Catalunya Ràdio que la desconfiança es genera quan es creen dubtes assumint compromisos que després no es poden complir.

Catalunya InformacióActualitzat
Fonts del govern de Zapatero defensen que les reiterades declaracions de l'executiu d'Artur Mas afirmant que Catalunya excedirà el dèficit exigit han provocat que els mercats internacionals desconfiïn i facin disparar encara més la prima de risc. Atribueixen, per tant, a l'actitud de Catalunya bona part de la responsabilitat de tenir el diferencial del bo espanyol amb l'alemany per sobre dels 450 punts. I tampoc hi ajuda l'incompliment del conjunt de comunitats autònomes, que no acaben de quadrar els números vermells.

Tot plegat fa que el govern espanyol admeti que no complirà amb l'objectiu de dèficit del 6% aquest any. De portes endins, l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero ja treballa amb la previsió que el conjunt d'administracions públiques -Estat, comunitats i ajuntaments- tanquin aquest 2011 amb uns números vermells del 6,6%. Això són sis dècimes més que l'objectiu que defensa de portes enfora i coincideix amb l'incompliment que pronosticava Brussel·les per a Espanya fa només uns dies.

El govern socialista admet, a més, que el nou executiu que surti de les eleccions no ho tindrà fàcil. I pronostica que els números vermells del conjunt d'administracions el 2012 s'aproparia més al 4% que al 3% fixat oficialment.

Davant d'aquest panorama, el president Zapatero està en contacte permanent amb el líder del PP, Mariano Rajoy, per parlar de l'estat real de les finances públiques.

La Generalitat es defensa

El govern s'ha defensat dient que no ha volgut crear dubtes i per això ha admès que no podria complir, de cap manera, amb l'objectiu de dèficit de l'1,3%. Fonts del govern han afegit que, precisament la credibilitat als mercats es guanya sent realista, marcant objectius factibles i fent polítiques serioses d'estabilitat. Una cosa que, diuen, ha fet fins ara el govern català.

A més, el portaveu del govern, Francesc Homs, ha afegit que se sobrepassarà el dèficit permès perquè l'executiu d'Artur Mas es va negar a "retallar el doble" del 10% aplicat als pressupostos d'aquest any. Homs ha posat de relleu la "gran contradicció" que suposa que el govern espanyol exigís a la Generalitat que "retallés el doble", mentre els dirigents socialistes critiquen Mas perquè "retalla massa".



Anar al contingut