El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, en una imatge d'arxiu (Foto:EFE)
Ruiz-Gallardón denuncia que hi ha pressions per avortar.
Madrid

El govern del PP introduirà el copagament a la justícia

El govern espanyol introduirà el copagament a la justícia. El ministre Alberto Ruiz-Gallardón ha anunciat noves taxes judicials per a aquells ciutadans que recorrin en segona instància i un major control per accedir a advocats d'ofici. Gallardón ha dit que la mesura és per reduir la litigiositat, evitar "abusos" i millorar l'ús dels recursos disponibles. "Si el ciutadà no es conforma amb la resposta del poder judicial i sol·licita un segon pronunciament, aleshores és quan s'aplicarà el nou model de taxes", ha anunciat el ministre de Justícia. En cas que el recurs prosperi, la taxa es reintegrarà al ciutadà.

RedaccióActualitzat
Gallardón ha plantejat el copagament a la justícia en segona instància i un enduriment a l'hora d'atorgar un advocat d'ofici en la seva primera compareixença davant de la comissió de justícia del Congrés dels Diputats.

El ministre de Justícia ha detallat que les persones que acreditin falta de recursos no hauran de pagar la nova taxa per recórrer en segona instància i també podran disposar d'un advocat d'ofici.

No obstant, a partir d'ara, per regla general, en cas de recórrer la primera resolució judicial caldrà pagar una taxa i també es revisarà la situació econòmica del sol·licitant per poder tenir un advocat d'ofici o per seguir fent ús de la justícia gratuïta en els recursos.

Gallardón ha presentat aquestes novetats i ha insistit en la necessitat de regenerar les altes institucions per solucionar la imatge de "politització" i la manca de confiança que generen actualment en els ciutadans.

Per això, es reformarà el sistema d'elecció de vocals del Consell General del Poder Judicial perquè siguin els mateixos jutges els que designin 12 dels seus membres. Gallardón ha parlat de superar "quotes partidistes" i també d'actuar en les competències del Suprem i del Constitucional. Concretament, respecte al TC ha proposat superar "el passat" per reformar els seus membres de forma que els seus nomenaments no responguin a quotes de partits ni de grups parlamentaris.

El ministre de Justícia ha anunciat aquestes mesures dins un important paquet de reformes com la introducció de la cadena perpètua revisable i una reforma de la llei del menor i de l'avortament per exigir el consentiment patern.

Anar al contingut