Zapatero, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Zapatero, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Madrid

El govern espanyol aprovarà un nou impost per a patrimonis "bastant" superiors al milió d'euros

El govern espanyol aprovarà en un màxim de dues setmanes un nou impost extraordinari dirigit a tots aquells contribuents que superin amb escreix el milió d'euros de renda. Zapatero ho anunciarà després de la reunió del Consell de Ministres, que ha avançat un dia la seva celebració. El nou impost s'interpreta com una concessió a les peticions de l'ala esquerra del PSOE i d'altres partits per complementar les mesures d'ajust de la despesa pública anunciades per Zapatero fa una setmana i que avui concretarà el Consell de Ministres.

Actualitzat
El govern està enllestint els detalls d'un nou impost per a les rendes molt altes, després de l'anunci fet dijous en aquest sentit pel cap de l'executiu, José Luis Rodríguez Zapatero. Segons fonts del govern, el disseny d'aquest nou impost està bastant avançat, però encara no s'ha enllestit. Seria una taxa sobre les grans fortunes, superiors al milió d'euros, calculat segons el valor de propietats immobiliàries, inversions financeres, ingressos i estalvis. Això afectaria, segons algunes fonts, uns 100.000 contribuents.

El model podria ser el francès, on des de fa més de vint anys s'aplica un impost del patrimoni. Allà la recaptació s'ha disparat en els últims anys al ritme de l'increment del preu dels pisos, i l'estat francès recapta anualment al voltant de 3.600 milions d'euros. Durant l'última campanya presidencial, els candidats es van tirar els plats pel cap i el debat va escalfar-se fins el punt d'obligar-los a confessar que la majoria havia de pagar l'impost. D'acord amb la taxa establerta, per un milió d'euros de patrimoni es paga al voltant de 1.300 euros.

El punt dèbil de tot aquest entramat, sobretot a Espanya, continuarà sent la fiscalitat de les anomenades SICAV; són instruments d'inversió de les grans fortunes, que paguen només un 1% dels beneficis, i que, pel que s'ha filtrat fins ara, queden al marge de la reforma.
Anar al contingut