Internet

El format de vídeo Súper 8 torna gràcies a les aplicacions per a mòbil

L'aparició de dues aplicacions que permeten simular els resultats de les velles càmeres de vídeo Súper 8 confirma que la tendència a la imatge "retro" es mantindrà encara aquest any 2011, després d'una explosió que l'any passat va esclatar arreu.

Actualitzat
Es tracta de les aplicacions per a iPhone Super8 i 8mm Vintage, totes dues posades a la venda els darrers deu dies. Competeixen i proposen un efecte similar: la possibilitat d'atorgar als vídeos l'aparença de formats que van ser populars però que han quedat superats per l'avenç de la tecnologia.

En principi poden atreure persones que haguessin fet servir aquests sistemes, però també permeten estimular la creativitat dels joves videoautors. Aquesta mostra permet fer-se una idea dels resultats que s'obtenen.



De manera que la tecnologia, que ha deixat obsolets molts procediments amb un ritme accelerat, permet al mateix temps que aquests vells temps es recuperin si més no en part. Els mòbils es converteixen en uns aparells que tenen moltes utilitats i les seves càmeres són cada vegada més efectives, i tot i que es troben lluny encara dels models professionals hi ha molts usuaris que han renunciat a tenir una "altra càmera".

Si la seva qualitat encara no es pot equiparar a la de les millors càmeres, el cert és que gràcies a aquestes aplicacions es popularitza un ús que esdevé més lúdic. Ja no es tracta només de capturar un instant o immortalitzar un record sinó de jugar a crear altres visions del món.

Èxit de les càmeres retro

La "moda retro" en imatge obtinguda amb aquests aparells ja triomfava amb les aplicacions dedicades a la fotografia. Programes com ara Hipstamatic contribueixen a l'extensió d'aquests hàbits. Crear l'efecte d'ús de lents diverses i també de pel·lícula variada, en el benentès que no cal ni una cosa ni l'altra. I ja ha generat una afició que s'estén a les xarxes socials, on moltes persones comparteixen els resultats dels seus experiments.

També tenen èxit els usos de filtres i manipulacions posteriors de les imatges que volen recuperar diversitat de papers fotogràfics o l'aplicació que "recupera" la fotografia instantània de la desapareguda Polaroid. amb l'obligació de sacsejar el mòbil com abans es bellugava la còpia per garantir una distribució correcta dels colors.

També s'imiten les diapositives i altres formats fotogràfics, a banda d'imitar càmeres concretes com ara les panoràmiques o les "lomo", que asseguren l'afició a la lomografia sense haver d'adquirir cap càmera particular.

La botiga d'Apple ofereix un munt d'aplicacions basades en aquesta idea però no en té l'exclusiva, és clar, i també es troben en el mercat d'Android, com ara aquesta "retrocàmera". Hi ha blogs que s'han especialitzat en aquesta matèria, tant sobre les possibilitats dels iPhone com sobre la pràctica d'aquesta afició.

A galeries com ara Flickr s'hi poden trobar els resultats d'aquesta dèria. També es poden adquirir productes artesanals que reprodueixen aquestes càmeres amb materials sorprenents.

La simulació dels formats en desús té més aplicacions, i en el cas dels vídeojocs són conegudes les emulacions que permeten reproduir jocs desclassificats. Hi ha diversos llocs on es poden aconseguir. Potser és un afany una mica estrafolari, però el nombre de descàrregues sembla demostrar que aquest interès per recuperar l'aspecte del passat recent no és tan minoritari.
Anar al contingut