Imatge d'una xarxa social
Es planteja oferir diferents tarifes planes de connexió a internet segons el tipus de consum que en faci cada client.
Barcelona

El fiscal contra la xenofòbia detecta més delictes en webs i xarxes socials

El fiscal de Catalunya contra la discriminació, Miguel Ángel Aguilar, ha advertit de l'augment de delictes xenòfobs registrats els últims anys a través de xarxes socials i pàgines web espanyoles, que fins i tot ha provocat que la UE donés un cop d'atenció a les autoritats de l'Estat.

Actualitzat
La memòria de l'àrea de delictes de discriminació i incitació a l'odi del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya corresponent al 2008 alerta que darrerament està havent-hi un progressiu increment de delictes xenòfobs i discriminatoris a través d'internet. El fiscal Miguel Ángel Aguilar ha avisat que el potencial d'internet per a aquest tipus de delictes "és enorme", tant per l'anonimat que proporciona com pel seu àmbit de difusió il·limitat. A més, la xarxa dificulta la persecució dels delictes de xenofòbia i discriminació, perquè moltes vegades els administradors de les pàgines web resideixen fora de l'Estat o de la UE, en països menys sensibilitzats per aquests temes.

D'acord amb les dades de la memòria, la Fiscalia va obrir 15 diligències per delictes de discriminació i els Mossos d'Esquadra van comptabilitzar 48 fets d'aquest tipus. Segons aquestes xifres, molt similars a les de l'any anterior, la majoria d'aquests fets es van tractar com delictes contra la integritat moral, un 19% més eren lesions, i un 5%, negació de prestacions o serveis per motius xenòfobs o homòfobs.

Investigacions contra grups que inciten a l'odi


L'any 2009, la xarxa social Facebook ja va ser objecte d'una investigació judicial impulsada per la Fiscalia de Catalunya, perquè un grup utilitzava aquesta eina per incitar l'odi contra els homosexuals. De fet, la Unió Europea ha expressat en un informe la seva preocupació per l'increment de pàgines web que difonen doctrines d'odi racial a Espanya.

El propòsit de perseguir els delictes de xenofòbia en totes les seves manifestacions també ha portat la Fiscalia a emprendre una investigació, col·laborant amb els Mossos, per identificar els autors de l'anomenada música RAC, és a dir, rock anticomunista. Les lletres d'aquest estil de música són, segons Aguilar, autèntics pamflets de la ideologia nazi i "serveixen per escalfar els ànims" dels que posteriorment porten a la pràctica agressions xenòfobes.

Anar al contingut