Los Angeles

L'emoció envaeix Los Angeles en el funeral multitudinari per a Michael Jackson

"Va ser el millor pare que et puguis imaginar. Només volia dir que l'estimo molt." Amb una pregària del pastor Lucios Smith, amic de la família, precedida per aquestes paraules de la filla del cantant, Paris, trencades pels plors, ha acabat el funeral públic per a Michael Jackson, un acte emotiu que ha tingut lloc davant més de 17.000 persones a l'estadi Staples Center de Los Angeles. La família del rei del pop ha fet els últims discursos d'una cerimònia que ha durat poc més de dues hores i mitja i que ha recordat la música que el va fer famós, amb actuacions que han culminat amb "We are the world" i "Heal the world". El fèretre del cantant, daurat i cobert de flors, empès pels seus germans, ha presidit el comiat, seguit per televisió i internet arreu del món.

Actualitzat
El final del funeral públic no podia ser més emotiu. Els germans i els fills de Michael Jackson han pujat a l'escenari mentre sonaven "We are the world" i "Heal the world". El seu germà Marlon, sovint amb la veu tremolosa per l'emoció, ha afirmat que "el senyor té raons per tot, de vegades no les podem entendre (...) Michael, has acabat la teva feina a la Terra i el senyor t'ha cridat (...) T'estimo i et trobo a faltar".

Tampoc ha pogut esquivar els plors la filla de l'artista, Paris, que ha proclamat l'amor pel seu pare. "Des que vaig néixer, el papa va ser el millor pare que puguis imaginar. Només volia dir que l'estimo molt." Tot seguit el pastor Lucios Smith, amic de la família i que ja havia intervingut a l'inici de l'acte, ha llegit una pregària i ha instat el món a treballar per superar les divergències. "Que això sigui més que un memorial (...) Som de diferents religions i nacionalitats, però tot i això la música de Michael Jackson ens uneix", ha sentenciat. 

Més de 17.000 persones han estat espectadors privilegiats de l'últim adéu al rei del pop a l'Staples Center de Los Angeles i milers han seguit l'homenatge, que també s'ha transmès per internet, des de l'exterior, encara que menys de les que s'havien previst. La cerimònia pública ha començat amb uns quants minuts de retard, poc després de les deu del matí, hora californiana, les set de la tarda, hora d'aquí, i ha tornat a provocar col·lapses a internet, com va ho va fer la mort de la llegenda. Facebook assegura que ha registrat 6.000 comentaris per minut durant la cerimònia.

L'acte ha arrencat amb la lectura dels missatge de condol de Diana Ross i de l'expresident africà Nelson Mandela, que ha llegit el cantant i productor Smokey Robinson. Mandela ha recordat que Jackson era "un gegant i una llegenda de la indústria musical".

Després ha arribat la música, primer amb un cor de gospel, moment en què un grup d'homes, cadascun amb el respectiu guant blanc de lluentors, símbol del cantant, han entrat el fèretre, que recordava el del també desaparegut i mestre de la música soul James Brown. I a continuació, Mariah Carey i Trey Lorenz, que han interpretat "I'll be there". L'emoció ha començat a desbordar el públic quan Lionel Richie ha interpretat "Jesus is love", i també amb l'aparició a l'escenari de Stevie Wonder, que l'ha recordat amb al cançó "Just good friends".

Dos gegants del bàsquet, Kobe Bryant i Magic Johnson, han estat els primers esportistes que han sortit a l'escenari per parlar de la seva amistat amb l'intèrpret de "Thriller". També l'ha trepitjat una emocionada Brooke Shields, que ha recordat com va intentar aprendre el pas "moonwalk"; Queen Latifah, de les primeres a fer-ho; el fundador de Motown, Berry Gordy, que s'hi ha referit com "l'estrella més gran de tots els temps", i la cantant Jennifer Hudson, entre d'altres, així com Jermaine Jackson, germà gran de l'artista, també amb els ulls entelats per l'emoció, i Martin Luther King III, que ha dit senzillament que Michael Jackson era "el millor".

L'acte ha tingut un caràcter religiós marcat i només hi ha hagut una referència a les polèmiques que van acompanyar Michael Jackson en els últims anys de la seva vida. Ha estat el reverend i activista pels drets civils Al Sharpton, qui, adreçant-se als tres fills de l'artista, Prince Michael, de 12 anys, Paris, d'11, i Prince Michael II, de 7, ha dit: "No hi havia res estrany en el vostre pare. El que era estrany era allò a què s'havia d'enfrontar ell."

Fins a última hora no s'ha confirmat que el fèretre amb les despulles del músic i ballarí seria present a l'homenatge, vigilat per 3.200 policies, el desplegament més gran de la història de Los Angeles.

L'homenatge públic al centre de la capital californiana, on juguen els Lakers, ha tingut lloc després de la cerimònia íntima de comiat al cementiri de Forest Lawn, que ha durat aproximadament una hora. La mare de l'estrella, Katherine Jackson, ha estat de les primeres que ha arribat al cementiri, acompanyada dels tres fills del cantant. La seva germana Janet i el seu germà Jermaine, visiblement afectats, ho han fet a continuació.

La cerimònia íntima ha tingut lloc al Vestíbul de la Llibertat, on caben 1.200 persones, situat a prop dels estudis de Disney, Universal i Warner, i que acull les tombes d'estrelles com Bette Davis, Stan Laurel, Buster Keaton i David Carradine. També hi ha les sepultures d'altres cantants, com Andy Gibb, dels Bee Gees, o una part de les cendres de Michael Hutchence, el cantant d'INXS.

Un cop acabats els comiats, falta per confirmar on descansaran les restes de Michael Jackson, tot i que les informacions periodístiques apunten que podrien ser al mateix cementiri de Forest Lawn.
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut