Sant Joan Despí

El conseller de Salut: "Potser no ho comuniquem prou bé, però sabem el que fem i té sentit"

El conseller de Sanitat, Boi Ruiz, ha reconegut que potser no s'han explicat prou bé les mesures, però ha justificat que calen les retallades per poder mantenir el sistema sanitari català. L'endemà de la gran manifestació de metges i personal sanitari que va aplegar 10.000 persones a la plaça Sant Jaume, Ruiz ha respost en declaracions a "Els matins" de TV3: "Potser no ho comuniquem prou bé, però sabem el que fem i té sentit". El conseller ha defensat que la seva acció per salvar el sistema és plantejar d'una banda retallades amb una durada determinada i de l'altra la reordenació sanitària perquè el servei sanitari "gasti d'una manera diferent."

Actualitzat
Boi Ruiz ha volgut calmar els ànims assegurant que a partir d'ara hi haurà "més fonendoscopi i menys calculadora" i que "no s'aplicarà una retallada del 10% lineal d'estalvi a tots els centres" després de la multitudinària manifestació contra les retallades sanitàries que ahir va omplir la plaça Sant Jaume.

"A cadascun li hem demanat segons la seva activitat", ha afegit, després de reconèixer que "els directius dels hospitals i la majoria de metges han complert de manera raonable el que els hi demanàvem." Boi Ruiz també ha dit que "entenc la posició legítima dels alcaldes i els sindicats que s'estan rebel·lant."

El conseller de Salut ha admès que el procés per dur a terme les retallades ha tingut errades de comunicació, però ha defensat el seu pla afirmant que "potser no ho hem explicat bé, però sabem el que fem i té sentit".

El pla proposat

El titular del Departament de Salut ha dit que ja han garantit que "mantindrem la qualitat assistencial, i ho hem fet a través d'un acord de govern" i ha reiterat que el seu pla té dues vessants, d'una banda la de la tisorada i de l'altra una reorganització del servei sanitari perquè gasti d'una manera diferent". I en aquest sentit, ha negat que la retallada de despesa hagi arribat per quedar-se.

El conseller Ruiz ha reiterat la necessitat de les mesures que aplicaran perquè l'anterior govern "ha deixat la sanitat en situació de precarietat econòmica, i hem de fer el que calgui per no posar en perill el sistema", però alhora ha parlat que s'havia "magnificat la xifra. Tenim 9.000 milions per la sanitat pública".

El govern espanyol no vol fiscalitzar

Boi Ruiz ha negat que la ministra Leire Pajín insinués ahir que controlaria les retallades de Salut a Catalunya. El conseller ha explicat que havia parlat amb Pajín recentment i que les intencions de la ministra estaven lluny de fiscalitzar el govern per la retallada sanitària.

No obstant, ha volgut recordar la reclamació que manté el govern de CiU amb l'executiu espanyol que "si haguessin arribat els 1.400 milions que ens deu el govern central, ara no estaríem aquí i la plaça St. Jaume no estaria plena."

I en aquest sentit, ha volgut deixar clar que "comparteixo les declaracions que va fer el doctor Vilardell en relació amb la insuficiència pressupostària crònica del sector sanitari".

"No hi haurà cap impacte a urgències"

Boi Ruiz ha insistit als ciutadans que no s'han de preocupar pel servei. "Potser s'hauran d'esperar una mica i hauran d'anar una mica més lluny", ha assenyalat a l'hora d'apuntar els canvis en el servei que notaran.

"No hi ha cap impacte a urgències de les mesures que es puguin acabar concretant", ha afegit i ha conclòs declarant: "Jo sóc un ferm defensor del sistema sanitari públic, i si no féssim res aquest sistema cauria tot sol."
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut