Barcelona

El conseller Antoni Castells confirma que la rebaixa del sou arribarà a les empreses públiques

El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha confirmat que a Catalunya la rebaixa del sou serà per al conjunt del sector públic: és a dir, per a funcionaris i empleats públics, cosa que no passarà a Espanya, on no es tocarà el sou a les empreses públiques. Castells ha desgranat les línies amb què treballa la Generalitat per reduir el dèficit públic a l'1,1% el 2013. Entre les diferents mesures, Castells ha dit que es restringiran les obres públiques que encara no s'han iniciat i s'alentiran les que estan en marxa. A més, s'apujaran els impostos de transmissions patrimonials per als habitatges nous i s'intensificarà la lluita contra el frau. El conseller d'Economia, que no ha concretat moltes de les mesures perquè està a l'espera que l'Estat aprovi el seu paquet, ha dit que són un "sacrifici que val la pena".

Actualitzat
El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha desgranat aquest dimarts les línies que aplicarà el govern per retallar el dèficit fins a l'1'1% el 2013. Castells, però, no ha concretat moltes de les mesures anunciades ja que, ha argumentat, s'ha d'esperar a l'aprovació del paquet de mesures del govern espanyol ja que algunes seran d'obligat compliment per a les autonomies.

Retallada per a tot el sector públic


Castells ha confirmat que les retallades de sou del 5% anunciades per Zapatero a Catalunya s'aplicaran al conjunt el sector públic, és a dir, a funcionaris, empleats de les empreses públiques i treballadors de les empreses amb les quals la Generalitat té un concert econòmic. L'aplicació, per tant, serà diferent que a Espanya, on les empreses públiques no es veuran en principi afectades per la retallada.

A més, en matèria de personal, el conseller ha anunciat que no es cobriran vacants, no es cobriran les places que quedin buides per jubilacions i que es podrien retallar les plantilles en casos on, ha dit el conseller, "no hi hagi més remei".

Una altra de les mesures anunciades per Castells és reconsiderar i alentir les noves funcions i serveis que el govern tenia previst aplicar en un futur. El conseller, però, no ha concretat com s'aplicarà.

Menys obra pública

La retallada afectarà també l'obra pública. El conseller ha matisat que, si bé es mantindran els projectes previstos, es restringiran les licitacions, és a dir, l'encàrrec d'obres noves i s'alentiran les execucions en les obres que ja estan en marxa en un percentatge, però, que tampoc encara s'ha concretat.

Més impostos

El conseller també ha explicat que s'apujarà un punt l'impost de transmissions patrimonials en el cas dels habitatges nous amb concordança amb l'increment de l'IVA, que s'incrementarà del 7 al 8% al juliol. Castells ha dit que s'estudiarà deixar exempts d'aquest impost els habitatges d'import baix, sense parlar de la forquilla del que es considera "preu baix". Una altra mesura serà la intensificació dels mecanismes de lluita contra el frau fiscal.

Dependència i copagament

Castells ha donat per fet que a Catalunya també es perdrà la retroactivitat de les ajudes per la dependència, tal com va anunciar el president espanyol, malgrat que tant ERC com ICV-EUiA s'hi han mostrat en contra. El conseller d'Economia també ha obert la porta al copagament a la sanitat pública. Concretament, ha defensat que els ciutadans "que s'ho puguin permetre" paguin els menús dels hospitals i que no totes les pròtesis siguin de franc.

Malgrat tot, Castells ha afirmat que "en cap cas hi ha retrocessos" en les polítiques socials que depenen de la Generalitat i ha citat serveis com l'educació i la sanitat i també les ajudes a càrrec de la Generalitat en cas de tenir fills menors de 3 anys. "No són els millors moments per fer coses noves i esperem temps millors per a noves prestacions", ha advertit.

"Un sacrifici que val la pena"

El conseller ha valorat aquest paquet de mesures com un "sacrifici que val la pena" perquè en el futur l'economia catalana pugui créixer més i amb garanties. Castells ha dit que concretaran les mesures i la reducció del dèficit que comporten un cop el govern espanyol aprovi el seu paquet.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut