Barcelona

El ".cat" celebra el cinquè aniversari amb gairebé 48.000 dominis

El ".cat", el primer i únic domini lingüístic del món, ja té cinc anys. Durant aquest temps ha superat amb escreix la xifra dels 47.000 dominis i ha crescut anualment per sobre del 15%. Només durant el 2010, el nombre de dominis .cat ha augmentat un 18%, un 12% per sobre de la mitjana dels dominis genèrics. Aquest creixement s'ha traduït en una facturació de prop d'un milió d'euros. En els últims quatre anys, el ".cat" ha reduït els preus un 75% i ha aplicat millores tecnològiques per als dominis. Com a reptes a curt termini, la Fundació puntCAT es proposa augmentar la seva visibilitat en el mercat catalanoparlant a internet, créixer en el món de la petita i mitjana empresa i apostar per nous serveis.

Actualitzat
El director de la Fundació puntCAT, Jordi Iparraguirre, ha explicat que l'èxit del domini ".cat" es basa en l'excel·lència empresarial, el lideratge tecnològic i, finalment, en l'obra social que acaben d'estrenar.

El ".cat" és per tercer any consecutiu líder en nombre de documents que aporta a la xarxa, seguit del ".museum" i  del ".org". Les renovacions de dominis se situen entorn del 85%, molt per sobre de la mitjana, i és considerat un dels més segurs de la xarxa; segons McAfee figura en el segon lloc.

De forma capdavantera, el ".cat" ha adaptat els seus sistemes per poder oferir IPv6 i DNSSEC a tots els usuaris i titulars de dominis. Amb IPv6, ".cat" està preparat per conviure amb les noves adreces d'Internet (IP), superant el recent exhauriment de les actuals IP. Amb DNSSEC, el ".cat" proporciona molta més seguretat a les transaccions electròniques, i es distancia un cop més dels dominis que competeixen en volum i no en qualitat.

Seguint l'exemple del ".cat", a Europa s'ha constituït l'associació ECLID (European Cultural and Linguistic Domains), formada pels futurs ".bzh" per a la llengua bretona, ".cym" per al gal·lès, ".eus" per al basc, ".gal" per al gallec i ".scot" per a l'escocès.

El domini ".cat" és autosuficient. No rep subvencions ni s'endeuta per garantir la viabilitat del projecte, i reinverteix anualment els beneficis tant en la millora de la tecnologia del domini com en la rebaixa dels preus dels dominis.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut