Madrid

El Senat accepta un veto de CiU i retorna els pressupostos al Congrés

Els pressupostos generals de l'Estat hauran de tornar al Congrés després que el Senat ha tirat endavant un veto de Convergència i Unió al capítol d'habitatge amb el suport del Partit Popular, Coalició Canària i de quatre senadors d'Esquerra Republicana. El vicepresident econòmic Pedro Solbes ha alertat de les conseqüències econòmiques per a les autonomies si a la cambra baixa no rebutja el veto. Si no s'obté majoria absoluta al Congrés s'hauran de prorrogar els comptes d'aquest any.

Actualitzat
El debat dels pressupostos al Senat ha durat només un dia. El ple de la cambra alta ha aprovat un veto parcial presentat per Convergència i Unió i això ha fet que el projecte de llei torni al Congrés, per segona vegada a la història, sense que el Senat hi hagi introduït modificacions. El veto dels nacionalistes ha aconseguit tirar endavant gràcies als vots dels senadors populars i canaris. També els quatre representants d'ERC que formen part de l'Entesa Catalana de Progrés al Senat han votat a favor del veto, mentre que els seus socis PSC i ICV el rebutjaven. En total, 137 vots a favor i 117 en contra.

La notícia no ha agradat gaire al vicepresident econòmic Pedro Solbes, que s'ha mostrat sorprès que el veto arribi des d'una formació catalana perquè, segons ell, Catalunya és qui surt més beneficiada dels comptes generals de l'any que ve. Solbes assegura que la Generalitat perdrà 670 milions d'euros si no prosperen aquests pressupostos sense sumar-hi els diners que es podrien ingressar gràcies al sistema de compensació pel dèficit en inversions dels últims anys que preveu l'Estatut.

CiU ha justificat la iniciativa dient que els pressupostos no respecten les competències de la Generalitat en matèria d'habitatge i declara que el seu veto és fruit de la defensa del país i ha contestat a Solbes que del que es tracta no és de ser generosos sinó justos.

Els diputats hauran de votar un altre cop el mateix projecte de llei que van aprovar fa uns mesos i ara el projecte de llei necessitarà majoria absoluta per tirar endavant. Si no, es prorrogaran els números del 2007.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut