Yolanda Barcina atenent els mitjans. (Foto: EFE)
Yolanda Barcina atenent els mitjans. (Foto: EFE)
Pamplona

El Parlament navarrès obre una investigació que podria avançar les eleccions al maig

El Parlament navarrès ha aprovat aquest dijous per unanimitat crear una comissió que investigui l'actuació de la vicepresidenta del govern i consellera d'Economia, que hauria utilitzat el càrrec per obtenir informació fiscal confidencial. Si es confirmen irregularitats, la presidenta Yolanda Barcina es podria veure obligada a convocar eleccions al maig.

RedaccióActualitzat

Navarra podria anticipar les eleccions al govern foral i fer-les coincidir amb les europees del mes de maig. El Parlament navarrès ha aprovat aquest dijous per unanimitat crear una comissió que investigui l'actuació de la vicepresidenta del govern i consellera d'Economia, que hauria utilitzat el càrrec per obtenir informació fiscal confidencial.

La presidenta de la comunitat, Yolanda Barcina, acusa els socialistes (PSN) de forçar aquesta situació amb l'amenaça de presentar una moció de censura i descarta dimitir en quinze dies, com li han demanat, si la comissió d'investigació demostra que són certes les acusacions de l'exdirectora d'Hisenda del govern d'UPN. Idoia Nieves va reconèixer peticions d'informació fiscal reservada o tractes de favor. De la seva banda, la formació de Barcina, propera al PP, acusa els socialistes de tenir el suport de Bildu, un fet que aquests neguen.

En declaracions als periodistes, Barcina ha acusat el PSN d'haver "donat per avançat el resultat" de la comissió i d'utilitzar-la com a "excusa" per fer fora UPN del govern. Els socialistes fan això encara que hagin de "passar aquesta línia vermella que havien dit que no traspassarien: arribar a un acord amb Bildu". Hi ha "moltíssimes possibilitats que hi hagi eleccions al maig", ha afegit.

Tot i que Barcina no ha parlat en cap moment de la seva dimissió, ha deixat la pilota en mans dels socialistes: "Si ells volen" una "moció de censura amb Bildu, doncs que la facin".

Al respecte s'hi ha referit també el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, que ha descrit "d'inacceptable" un acord entre els socialistes i Bildu perquè és una qüestió que "excedeix l'àmbit navarrès". Per això ha demanat al secretari regional del PSOE que doni una "ordre taxativa que no es pacti amb qui fins fa dos dies han acompanyat políticament a ETA".

Elena Valenciano, vicesecretària general del PSOE, ha desmentit que el seu partit "vagi amb Bildu ni a la cantonada, i menys en una aventura política" amb una moció de censura a la presidenta de Navarra. Valenciano considera que si es confirmen les acusacions serà la mateixa Barcina la que dimiteixi.

Anar al contingut