Brussel·les

El Parlament Europeu planteja als 27 un boicot comú a la inauguració dels Jocs de Pequín

El Parlament Europeu ha aprovat una resolució que demana als líders de la Unió Europea que es plantegin un boicot conjunt a la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics de Pequín si les autoritats xineses no reprenen el diàleg per solucionar el conflicte del Tibet. El text ha estat aprovat per gairebé la unanimitat de la cambra i, en aquest sentit, els parlamentaris confien que els governants dels 27 se n'adonaran de la importància del missatge. La resolució europea també deplora la "brutal repressió" de les forces de seguretat xineses contra els manifestants tibetans.

Actualitzat

Amb 580 vots a favor i 4 en contra, el Parlament Europeu ha aprovat la resolució que insta la presidència de torn de la UE, que ara exerceix Eslovènia, a prendre una posició comuna sobre si els seus caps d'estat i de govern, així com l'alt representant en Política Exterior, Javier Solana, han d'assistir a la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics de Pequín. El text especifica també que aquesta posició comuna hauria d'incloure l'opció de no assistir-hi sempre i quan les autoritats xineses no reprenguin el diàleg amb el govern tibetà a l'exili.

La resolució europea, a més, deplora la "brutal repressió" de les forces de seguretat xineses contra els manifestants tibetans i demana que les Nacions Unides investiguin els incidents, així com les dificultats que tenen els diplomàtics i els periodistes estrangers per accedir a la regió.

Les esmenes que s'han aprovat al text també demanen l'alliberament immediat de tots els "manifestants pacífics" que han detingut les autoritats xineses al Tibet.

El president de la cambra, Hans-Gert Pöttering, ha destacat que el text ha estat aprovat per gairebé la unanimitat de la cambra i, en aquest sentit, confia que els governants dels 27 s'adonaran de la importància del missatge.

D'altra banda, el Parlament Europeu ha aplaudit les crides a la protesta no violenta que ha fet el dalai-lama i la seva aposta per una solució al conflicte basada en l'autonomia abans que la independència.

La flama olímpica ha provocat incidents al seu pas per París, Londres i San Francisco.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut