Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Barcelona

El PSC assegura que paga el deute amb La Caixa i considera prescrits els interessos condonats

El primer secretari del PSC i ministre d'Indústria s'ha referit al deute del PSC amb La Caixa. Assegura que el partit està pagant aquest deute i que la quantitat condonada correspon a interessos prescrits. Montilla creu que aquesta polèmica ha sorgit arran de l'Estatut i l'OPA de Gas Natural a Endesa. Montilla ha fet aquestes declaracions en la clausura de la reunió que els socialistes europeus han fet a Barcelona per preparar la Cimera Euromediterrània, que se celebrarà a final de novembre a la capital catalana.

Actualitzat
Si no hi hagués una reforma de l'Estatut de Catalunya "pel mig" i no s'hagués presentat l'OPA de Gas Natural sobre Endesa, la polèmica sorgida entorn del presumpte deute de finançament del PSC amb La Caixa no seria notícia. Així de contundent ha estat el primer secretari del PSC i ministre d'Indústria, José Montilla, a l'hora de contestar les acusacions del diari "El Mundo", que aquest divendres assegurava que el PSC havia ocultat al Tribunal de Comptes que La Caixa li havia perdonat 6,5 milions d'euros, la meitat del crèdit impagat. Ha assenyalat que l'existència d'aquests crèdits, subscrits inicialment el 1986 amb la Caixa de Pensions (per 5,7 milions d'euros) i amb l'"extinta" Caixa de Barcelona (per 2,7 milions d'euros), "no era un secret" ja que ho recollien els informes del Tribunal de Comptes, i ha assegurat que els últims anys s'havia informat d'aquest deute diversos mitjans de comunicació. Pel ministre, es tracta d'un "deute històric" que segons els tècnics juristes del PSC són crèdits que, juntament amb els seus interessos, han prescrit en haver passat més de quinze anys des que es van subscriure, segons recull en el Codi Civil. Tot i això, Montilla ha assegurat que el partit del qual és secretari general ha renegociat el pagament dels diners del crèdit principal i que des de finals del 2004 l'està pagant. El ministre també ha criticat que la llei de transparència aprovada pel PP el 2003 obligués només les caixes a detallar al Banc d'Espanya les seves operacions amb els partits polítics i, en canvi, no obligués a fer el mateix els bancs. "I qui demana crèdits a les caixes i qui als bancs?", s'ha preguntat Montilla sobre el finançament d'altres formacions. A més, el ministre ha recordat que La Caixa està obligada a incloure aquests deutes en els informes al Banc d'Espanya, el governador del qual, "Miguel Caruana, és molt amic del senyor (Manuel) Pizarro (president d'Endesa), que aquests dies està molt preocupat, fet que explica algunes coses". Respecte a la petició plantejada des d'alguns mitjans de comunicació que exigeixen que dimiteixi, el ministre ha assenyalat que no té cap intenció de fer-ho "perquè alguns personatges amorals, com Pedro J. Ramírez -director d'"El Mundo"- i Federico Jiménez Losantos -periodista de la Cope-, servidors de la dreta més extrema utilitzin els seus mitjans de comunicació per mentir i atacar la llibertat d'expressió".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut