Madrid

El PP proposarà una llei al Congrés per anul·lar la prohibició de les corrides a Catalunya

El PP proposarà a les Corts una llei per anul·lar la prohibició de les corrides de toros a Catalunya. Mariano Rajoy ha afirmat que demanarà que els toros siguin declarats Bé d'Interès Cultural per poder deixar sense efecte la llei catalana. El líder de l'oposició ha assegurat que la iniciativa sorgeix "en defensa de la llibertat" i es presentarà al Congrés i al Senat, on el PSOE "s'haurà de retratar" i votar si creu en la llibertat, la igualtat de tots els ciutadans i la nació. També prendrà mesures la Plataforma en Defensa de la Festa, que en aquest cas recorrerà contra la prohibició al Tribunal Constitucional.

Actualitzat
El dirigent popular ha argumentat que el tema dels toros té a veure amb l'exercici de la llibertat i ha demanat no avantposar "qüestions identitàries sobre els drets dels ciutadans" i "recerques de diferències absurdes". Rajoy ha explicat que la intenció del PP és que els toros siguin declarats Bé d'Interès Cultural. "On arribarem?", s'ha preguntat Rajoy en considerar que no és "normal que una comunitat autònoma prohibeixi la caça, la pesca o les curses de motos i d'altres no".

Amb la declaració com a Bé d'Interès Cultural, les comunitats autònomes no tindrien "capacitat" per prohibir aquest tipus de festes, segons ha explicat la líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho. Per fer-ho, el PP es basarà en un informe jurídic encarregat pels propietaris de la plaça de toros La Monumental de Barcelona, que conclou que el veto és totalment inconstitucional perquè l'Estat té reservada la competència exclusiva sobre la "defensa del patrimoni cultural".

El Grup Popular al Senat ha detallat que, a més de reclamar el "reconeixement del caràcter cultural" i el dictat de "normes per a la seva protecció", demanarà al govern espanyol que comenci les "gestions oportunes" perquè la Unesco declari la festa nacional Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

El portaveu de la Plataforma en Defensa de la Festa, Luis Corrales, ha anunciat que aquest col·lectiu portarà la prohibició al Tribunal Constitucional. "Ja veurem com ho plantegem, perquè hi ha quatre entitats que poden fer-ho, però el que està clar és que la lluita continua i que aquí no s'acaba res", ha afirmat Corrales des de l'exterior del Parlament, on ha seguit la votació.

Corrales s'ha mostrat especialment decebut amb CiU. Segons ell, és "trist veure que CiU, un partit liberal i humanista, o s'ha convertit a l'animalisme o ha perdut el cap".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut