Catalunya

El Ministeri de Medi Ambient no reposarà la sorra perduda pels temporals a les platges catalanes

Els temporals han engolit un any més la sorra del litoral català. Aquest any, però, el Ministeri de Medi Ambient ha decidit no finançar una nova regeneració de la sorra perduda a les platges catalanes, la qual cosa ha fet que comencin les negociacions entre la Generalitat i els ports. Al juliol de l'any passat es van abocar 370.000 metres cúbics de sorra a les platges del Maresme, una acció que va tenir un cost de 2,2 milions d'euros. Tres mesos més tard, un temporal s'enduia gran part de la feina feta. Això passa any rere any, i a dia d'avui, ja hi ha alguns trams de platja que literalment han desaparegut. Al Maresme, les més afectades són a Premià, Cabrera de Mar i Santa Susanna.

Actualitzat
La Generalitat lamenta que el govern central no faci cap tipus d'aportació de sorra i assegura que negocia amb els ports perquè siguin ells els que se'n facin càrrec. De mitjana, els enginyers calculen que la costa recula dos metres, que es restitueixen any rere any en polèmiques regeneracions de platges. Segons els experts, la culpa és de les infraestructures construïdes arran de costa, com els ports esportius, que han canviat la circulació natural de la sorra.

Alguns alcaldes, com el de Cabrera de Mar, Joan Vila, demanen solucions urgents per poder afrontar el problema aquest estiu. "Aprofitarem el que hi ha i esperarem una solució per part de la Generalitat o del port de Mataró, que està cobrant un cànon a tots els amarradors amb l'obligació que anualment ha de traspassar 100.000 metres cúbics de sorra a la platja de Cabrera".

Més al nord, a Santa Susanna, són ben visibles els efectes de la llevantada de Setmana Santa. L'aigua arriba fins a les palmeres del passeig Marítim i les canonades de formigó han quedat al descobert. L'alcalde del municipi, Josep Monreal, demana amb urgència un transvasament de sorra: "Ho ha de fer l'Estat perquè és l'administració la que té la titularitat del domini públic. Els ajuntaments li paguem un cànon per ocupar la platja, i si paguem un cànon tenen l'obligació de mantenir la platja."

Ja sigui al govern central, a la Generalitat o als ports, els alcaldes del Maresme demanen ara actuacions immediates i més definitives.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut