Barcelona

El MNAC exposa el seu fons a internet

Dues gigafotos d'alta definició, amb les pintures murals de Taüll i una obra de Marià Fortuny, són a l'abast de tots els usuaris que visitin el nou portal del MNAC, al costat de centenars d'obres acompanyades de fitxes informatives. Avui s'ha obert el web que exposa el fons d'aquest museu a través d'internet.

Actualitzat
El nou portal del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) permet consultar en línia les prop de 1.900 obres exposades a les seves col·leccions permanents del Museu. A més de veure les obres, els usuaris hi troben la fitxa tècnica, i gràcies als motors de recerca avançada poden buscar una obra a partir d'una cronologia, en una classificació genèrica i temàtica i també per autor i títol. El portal s'actualitza de forma permanent, perquè està integrat en el sistema digitalitzat de documentació.

En els propers mesos hi ha la intenció de completar els materials amb informació complementària sobre els autors, i d'ampliar-ne l'abast, fins a complir l'objectiu d'incloure tot el fons d'aquesta institució a disposició dels internautes.

També disposa d'una plataforma de pagament per a qui vulgui comprar imatges digitalitzades, una via de negoci oberta tot i que la publicació en línia de les col·leccions forma part del projecte "Art i tecnologia, nous camins per al coneixement", que té una ajuda del Plan Avanza del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç.

El MNAC participa en el web museusenlinia, que recull la documentació dels museus catalans i permet la recerca sobre tots els fons conjuntament. Impulsat pel departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, recull actualment la documentació de 42 museus catalans, amb un total de 230.000 objectes.

Gigafotos de Taüll i Fortuny

Des del nou portal es pot accedir a dues fotografies d'altíssima resolució (gigafotos), realitzades pel web de Patrimoni en el seu projecte de difusió del patrimoni cultural català a internet. Es tracta de les pintures murals romàniques de l'absis central de Sant Climent de Taüll i del quadre "La vicaria" de Marià Fortuny.

Les gigafotos són imatges d'alta resolució que poden tenir fins a 50 vegades la resolució d'una càmera fotogràfica normal. Malgrat les seves dimensions, són consultables per internet en temps real. Es tracta d'una tècnica molt similar a la que fa servir Google per a Google Maps o Google Earth.

El nivell de detall extrem a què es pot arribar permet veure aspectes de l'obra que són impossibles d'observar en la contemplació directa, per exemple des del detall de la pinzellada de Fortuny fins als talls que separen les diferents parts de les pintures murals arrencades del mur de Sant Climent de Taüll.

Patrimoni.gencat.cat ha publicat en els últims dos anys una dotzena de gigafotos d'obres d'art i monuments catalans. En el que queda de 2010 està previst que publiqui una gigafoto cada mes.
Anar al contingut