L'Hospitalet de Llobregat

El Consorci de l'Àrea Metropolitana de Barcelona es constitueix sense llei pròpia

Representants municipals del PSC, CiU, ERC i ICV-EUiA, encapçalats per l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, han constituït aquest dimarts el Consorci de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (CAMB) en un acte a la Farga de l'Hospitalet de Llobregat. La institució s'ha creat quan encara està pendent l'aprovació de la llei sobre aquesta institució per part del govern de la Generalitat. El tripartit la vol aprovar abans de l'estiu. En tot cas, però, Hereu ha demanat a l'executiu català que "prengui nota" de la unitat amb què ha renascut el consorci, extingit pel govern de Jordi Pujol el 1987. Només n'ha quedat fora el PPC, que hi veu "una trampa" mentre no arribi la llei.

Actualitzat
El CAMB ha de posar en marxa el govern metropolità, que aplega 36 municipis de Barcelona i el seu entorn, que en total sumen 3,16 milions d'habitants.

L'alcalde de la capital catalana, Jordi Hereu, ha tret importància del fet que s'hagi constituït el consorci sense que se n'hagi aprovat la llei. "Quan, algun dia, existeixi la llei és millor haver rodat, serà un exercici molt bo que permetrà afrontar el govern metropolità amb més força", ha afirmat.

Per la seva banda, el president del grup municipal de CiU a Barcelona, Xavier Trias, ha subratllat que la creació de l'àrea metropolitana és "una aposta clara de CiU" perquè, en aquest cas, no vol fer de "contrapoder" a la Generalitat, com la dissolta als anys 80, "sinó al revés, mirar de potenciar-nos tots conjuntament".

El president del grup d'ERC a l'Ajuntament, Jordi Portabella, ha demanat que es respecti la independència i les característiques de cada municipi. I el president d'ICV-EUiA a Barcelona, Ricard Gomà, ha considerat que la creació del consorci és un pas imprescindible però no suficient.

L'única oposició ha arribat del PPC. El líder popular a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha considerat el CAMB com "una nova cortina de fum del quadripartit" que suposarà "més burocràcia i despesa" i també ha lamentat la incapacitat del tripartit d'aprovar la llei de l'àrea metropolitana, que "anuncia i incompleix a la vegada" des de fa cinc anys.

El Consorci s'ha posat en marxa amb un pressupost de 170.000 euros. El presideix Jordi Hereu, mentre que l'alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón, n'és el vicepresident i Josep Roig el gerent.
Anar al contingut