Barcelona

El Consell Assessor per a la Transició Nacional recomana crear un organisme de cooperació entre Espanya i l'eventual estat català per fomentar l'entesa

El Consell Assessor per a la Transició Nacional recomana crear un organisme de cooperació entre Espanya i l'eventual estat català per establir relacions d'igual a igual des de bon inici i plantejar la independència no en termes de trencament, sinó d'entesa.

Victòria MiróActualitzat

Com ha de ser un nou estat? Aquesta és la qüestió que aborden els quatre nous informes que el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) ha entregat al govern fruit dels últims 3 mesos de feina. Afronten com ha de ser l'Agència Tributària de Catalunya, "la peça clau de la nova administració", segons ha explicat el president del Consell; quins arguments pot donar el govern per enfortir la internacionalització del procés; com quedarien les anomenades TIC, les Tecnologies de la Informació i la Comunicació de Catalunya, i com haurien de ser les relacions de cooperació entre l'estat espanyol i una Catalunya independent.

El president del Consell, Carles Viver i Pi-Sunyer, ha volgut deixar clar que del que es parla "no és d'un trencament", sinó d'establir relacions d'igual a igual. En aquest sentit, ha explicat que el Consell s'ha inspirat en el model del Benelux i ha recomanat al govern que ofereixi a l'executiu espanyol la creació d'un organisme de cooperació entre Espanya i l'eventual estat català, un Consell Catalanoespanyol per fomentar l'entesa des de bon principi i les relacions d'igual a igual.

En roda de premsa des del Palau, el president del CATN ha assenyalat que el fet que Catalunya esdevingui un estat podria ser una "magnífica oportunitat" per mantenir unes relacions amb Espanya "estretes i constructives","segurament millors de les que hi ha actualment".

El Consell també ha detallat en quins àmbits hi hauria d'haver una cooperació més estreta entre els dos estats, com és el cas de la sanitat, els recursos hidràulics o l'energia, i en aspectes especialment sensibles, com ara com quedarien les competicions esportives en què participen clubs privats i les seleccions nacionals. En aquest sentit, ha dit que res hauria d'impedir que Barça i Espanyol continuessin competint a la Lliga de Futbol Professional. Els experts del CATN remarquen que "la participació en cada competició no ve exclusivament determinada pels límits administratius, sinó que respon als interessos dels clubs".

Reforçar l'Agència Tributària

Pel que fa a la creació d'una Hisenda pròpia, els assessors han previst dos escenaris sobre com es podria posar en marxa una nova Agència Tributària de Catalunya, que assumiria les funcions de liquidació, recaptació, control i sanció de tots els impostos. El primer escenari seria amb la col·laboració de l'Estat, i estaria basat en un sistema de traspassos de competències, i l'altre, sense, preveu que la Generalitat podria actuar unilateralment, sempre respectant la legislació estatal. En aquest últim cas, es recomana reforçar i dotar de nous instruments i recursos l'administració existent per tal de "garantir la continuïtat del flux monetari" en l'escenari d'una Catalunya independent i per tal de garantir el ple compliment de la legislació vigent.

També s'ha estudiat quins tributs hauria de recaptar i quins serien els costos de la seva creació, així com una previsió dels ingressos que tindria. Segons ha dit el president del Consell, la creació de l'Agència Tributària de Catalunya també implicaria crear un consell fiscal i una junta de tributs.

D'altra banda, Carles Viver i Pi-Sunyer ha destacat que "el marge de millora del sistema tributari vigent és molt gran" i, per tant, veu "una clara oportunitat de fer millor les coses del que es fan actualment".

En aquest sentit, ha destacat que l'informe ha posat èmfasi en la prevenció del frau i es recomana que els mecanismes de control tinguin en compte persones i empreses que estan fora del focus d'Hisenda, les duanes, i també fer una atenció especial a l'estructura informàtica com a eina cabdal de la gestió tributària.

En la presentació al Palau hi han estat presents el conseller de la Presidència, Francesc Homs; la vicepresidenta, Joana Ortega; el conseller de Justícia, Germà Gordó, i el mateix president del Consell. Homs ha destacat la importància del treball del Consell tot afirmant que "en un procés que és democràtic, és molt important facilitar a la gent tota la informació necessària perquè quan la gent voti ho faci amb coneixement de causa".

Per la seva banda, el president del CATN ha admès que "anem amb un petit retard, d'unes setmanes, però arribarem a temps".

L'última reunió del Consell va ser dijous de la setmana passada, el mateix dia de l'acord sobre la data i la pregunta, i el primer informe que van lliurar al govern va ser el 25 de juliol passat, sota el títol "La consulta sobre el futur polític de Catalunya", que analitza els elements jurídics i polítics per a la celebració d'un referèndum i les vies legals per convocar-lo.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut