Barcelona

El Consell Assessor assegura que "no té sentit que la UE traeixi els seus valors i es perjudiqui econòmicament"

Un informe del Consell afirma que l'únic problema d'una Catalunya independent dins la UE seria el veto d'Espanya

RedaccióActualitzat

El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) nega, en un informe presentat aquest migdia, que una Catalunya independent pugui quedar fora de la Unió Europea de manera automàtica. El mateix president del Consell Assessor, Carles Viver i Pi-Sunyer, ha explicat que aquesta possibilitat no té base jurídica com tampoc la té qui digui el contrari, ja que no hi ha res escrit. Ha afirmat que el nucli de la qüestió "no depèn tant de criteris jurídics com sobretot de criteris polítics i, molt especialment, de criteris i d'interessos econòmics".

La UE tindrà molt de marge per interpretar les normes dels tractats aplicables a una eventual independència de Catalunya, ha dit Viver i Pi-Sunyer, que ha afegit: "No té sentit que la UE traeixi els seus valors i es perjudiqui econòmicament. L'únic problema seria el veto d'Espanya".

El document assenyala que una eventual Catalunya independent quedaria dins de la Unió Europea perquè els seus ciutadans n'han format part durant més de trenta anys i el nou estat català compliria tots els requisits que Brussel·les imposa als seus membres. Això és el que es desprèn de l'últim informe del Consell Assessor de la Transició Nacional que han presentat aquest migdia des de la Generalitat el portaveu del govern, Francesc Homs, i el president del Consell Assessor, Carles Viver i Pi-Sunyer.

És el sisè de 18 informes que prepara aquest organisme i que -assegura- tindrà enllestits abans de l'estiu. Segons Viver i Pi-Sunyer, hi ha altres escenaris possibles, com el veto d'un estat. En aquest cas Catalunya hauria de sortir de la Unió i demanar-ne de nou l'adhesió, però el procés d'integració seria ràpid. El Consell Assessor reconeix que la permanència de Catalunya a Europa no es pot predir i que dependrà de la força dels arguments esgrimits.

Un dels membres del Consell Assessor, Salvador Cardús, ha explicat a Catalunya Ràdio que la UE ha adoptat sempre solucions concretes als reptes que se li han plantejat: "En cada cas, gros o petit, ha trobat solucions específiques. Per tant, cada cop que algú diu que les lleis no preveuen o no ens deixen entrar [a la UE) són ganes de parlar. Hi ha moltes fórmules, moltes vies per poder resoldre el que podria ser la nostra continuïtat dins de la Unió Europea".

Homs: "Catalunya no serà mai l'illa de Robinson Crusoe"

Durant la presentació de l'informe del Consell Assessor, Francesc Homs ha assenyalat que el document demostra que un estat català no serà mai "l'illa de Robinson Crusoe", com va assegurar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. El conseller ha dit: "És evident, i aquesta és la primera conclusió, que ni divagaríem per l'espai [com va afirmar el ministre García-Margallo] ni ens quedaríem residint a l'illa de Robinson Crusoe".

Segons Homs, Madrid hauria de prendre nota de la manera de treballar del CATN: "Ens agradaria una mica més de rigor i una mica menys de propaganda". El conseller de la Presidència ha explicat que l'escrit és "una clara invitació a fer les coses bé" per garantir totalment que Catalunya continuï  formant part de la UE si acabés independitzant-se. Ha coincidit amb Viver que "la qûestió política i econòmica és més crucial" que els arguments jurídics, i també ha constatat que el camí cap a la independència és un procés complex.

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut