Imatge de la campanya "Aquest estiu, posa't les ulleres detectores de 0".
Barcelona

El Banc de Sang demana donacions de sang 0 negatiu perquè només en tenen per tres dies

El Banc de Sang de Catalunya ha demanat a totes les persones del grup 0 negatiu que donin sang, ja que les reserves són molt baixes i actualment només en tenen per tres dies, quan normalment n'hi ha per set o vuit.

RedaccióActualitzat
El Banc de Sang i Teixits de Catalunya ha fet una crida aquest dimecres a tota la població catalana que tingui el grup sanguini 0 negatiu perquè doni sang, ja que les reserves d'aquest grup sanguini són "molt baixes" i durant l'estiu són molt necessàries per atendre emergències.

Tot i que a Catalunya hi ha 400.000 persones (un 8% de la població) que són zero negatiu, només 18.000 són donants de sang, segons ha informat el Banc de Sang. Per aquest motiu el banc ha decidit iniciar la campanya de captació de zeros negatius sota el lema "Aquest estiu, posa't les ulleres detectores de 0" per augmentar el nombre de voluntaris i poder remuntar les reserves d'aquest grup sanguini, ja que durant l'estiu creixen les emergències i accidents.

El Banc de Sang ha informat en un comunicat que les reserves actuals són molt baixes, només tenen sang 0 negatiu disponible per tres dies, quan normalment n'hi ha per set o vuit dies.

Els donants de zero negatiu són anomenats donants universals, perquè la seva sang pot ser transfosa a malalts de qualsevol grup sanguini. Per aquest motiu aquesta sang és imprescindible en les situacions d'emergència, quan no hi ha temps de poder comprovar quin és el grup sanguini del receptor.

El primer objectiu de campanya que ha llançat el Banc de Sang és localitzar persones que siguin zero negatives i, després, animar-les a donar sang. La crida és a tots els donants zero negatiu, un grup sanguini hereditari; per tant, és molt probable que hi hagi persones del mateix grup sanguini entre els familiars més directes, com pares, germans o fills, però també s'anima tota la ciutadania a fer difusió de la necessitat de donar sang en general i en especial, del grup 0 negatiu.

Per fer més fàcil la difusió per les xarxes socials (Facebook i Twitter), s'ha activat una eina que permet afegir les ulleres detectores de zero negatiu a la imatge de perfil tant de Twitter com de Facebook. D'aquesta manera tothom es podrà sumar a aquesta campanya i fer córrer el missatge.

Els centres de donació que el Banc de Sang té als principals hospitals disposaran d'ulleres detectores de zero negatiu, així els donants les podran lluir per fer-se una fotografia i compartir-la a les xarxes socials.

Les xarxes socials van ajudar a augmentar les donacions de 0 negatiu durant l'estiu passat i al gener, la Marató 2.0 de Donació de Sang va permetre duplicar les donacions en relació amb l'edició passada.
Anar al contingut