Llorca

El 80% dels habitatges de Llorca estan afectats pel terratrèmol

Llorca ha començat a avaluar els danys després del terratrèmol que ahir va fer 8 morts i 260 ferits en aquesta ciutat murciana. Es calcula que un 80% dels edificis de la localitat estan afectats pel sisme, segons ha explicat l'alcalde, que ha afegit que encara hi ha un cadàver per identificar i que tem pel patrimoni històric de la localitat, que ha quedat molt malmès. Pels habitants de Llorca la nit ha estat molt llarga. La por de nous moviments sísmics ha dut uns 30.000 veïns a passar la nit al carrer. I aquest matí han descobert que la gran majoria dels seus habitatges ja no són segurs. Per això, les autoritats prioritzen allotjar tots els veïns que s'hagin quedat sense habitatge o que hi tinguin danys estructurals importants. L'Ajuntament ha decretat tres dies de dol.

Actualitzat
L'alcalde de Llorca, Francisco Jódar, ha afirmat que aproximadament un 80% dels habitatges de la localitat estan afectats d'una manera o altra després del sisme de dimecres. L'avaluació dels danys ha començat aquest matí, quan encara falta un cadàver per identificar, segons ha explicat el mateix alcalde. A més, la xifra de vícitmes mortals ha augmentat a nou, hi ha dos ferits greus, i una vintena d'hospitalitzats. L'alcalde també ha traslladat la seva preocupació pel patrimoni històric de la ciutat, que s'ha vist greument malmès.

La nit al ras


Tot i que, segons els experts, és poc probable que hi torni a haver una sacsejada de gran magnitud, milers de persones, entre 30.000 i 40.000, segons l'alcalde de la ciutat, han decidit passar la nit al ras per por de les possibles rèpliques. De fet, n'hi ha hagut fins a trenta al llarg de la nit, una de les quals ha estat de 4 graus en l'escala de Richter.

Embolcallats amb mantes de la Creu Roja, la gent intentava dormir amb el record de la tarda, quan dos forts terratrèmols van estendre el pànic entre la població. Un recinte firal ha servit per instal·lar-hi el comandament oficial per coordinar les tasques de rescat i d'auxili. La Creu Roja i Protecció Civil han repartit mantes, aigua i menjar als prop de 8.000 veïns que s'hi han aplegat.

Eren tres quarts de set del vespre quan una intensa rèplica de 5,2 graus tornava a sacsejar Llorca. No feia ni dues hores que un primer terratrèmol de 4,4 graus ja havia espantat els ciutadans d'aquesta població murciana. Va ser el segon sisme, que també es va notar amb força en altres províncies, el que va fer que molts edificis s'ensorressin parcialment.

Tres dies de dol oficial


L'Ajuntament ha decretat tres dies de dol oficial per les víctimes mortals dels terratrèmols i ha començat a coordinar les feines d'avaluació dels danys i de reparació, unes feines que es preveuen difícils. Ho ha assegurat el mateix alcalde de la ciutat, Francisco Jódar, que ha parlat de "camí llarg i tortuós".

Els arquitectes municipals han començat a visitar un per un els edificis i s'assenyalarà amb un adhesiu verd els que no suposin cap perill i es puguin ocupar, mentre que un de vermell marcarà els que no es poden reallotjar perquè estan massa afectats. Però l'alcalde ja ha avançat que un 80% dels edificis estan afectats i han rebut danys d'algun tipus.

Més de 400 soldats

El govern espanyol, a més, ha enviat 350 soldats de la Unitat Militar d'Emergències per ajudar en les tasques de recerca de possibles víctimes, als quals s'han afegit 80 efectius de l'Exèrcit de Terra. De fet, tots els cossos es van mobilitzar tan bon punt el tremolor va sacsejar la ciutat murciana, i durant la nit han anat arribant a Llorca reforços d'arreu de l'Estat per poder donar assistència a la població. Un centenar i mig de vehicles tot terreny i un campament per allotjar un miler de persones són altres dels mitjans destinats a pal·liar els efectes dels sismes.

Els partits polítics han suspès els actes de la campanya electoral d'aquest dijous i des del govern espanyol, el vicepresident primer del govern i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, i la ministra de Defensa, Carme Chacón, han visitat Llorca per veure sobre el terreny els efectes del terratrèmol més greu que hi ha hagut a Espanya des del 1956.

Rubalcaba ha promès que s'habilitaran 3.500 places perquè els veïns tinguin un lloc on allotjar-se i, juntament amb Chacón, s'ha trobat al llarg de la seva visita amb el líder de l'oposició, Mariano Rajoy; el president murcià, Ramón Luis Maria Valcárcel, i l'alcalde de Llorca, Francisco Jódar.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut