Barcelona

ERC posa l'agenda nacional i un gir social com a condicions per donar suport a Mas

El líder d'ERC diu que els resultats electorals han referendat àmpliament el procés sobiranista en favor dels que són "més explícits" i que hi ha hagut "un desplaçament cap a les forces que defensen un canvi de sensibilitat econòmica i social".

Victòria MiróActualitzat
Esquerra no vol entrar al govern de Mas i supedita un acord estable per a la governabilitat de Catalunya o futurs acords puntuals amb CiU a dos "objectius indestriables": l'agenda nacional i un canvi en les polítiques socials i econòmiques del govern, segons ha valorat el seu líder, Oriol Junqueras, des de la seu electoral del partit.

El líder d'ERC ha remarcat que "les condicions són clares", i que respondran a la petició de coresponsabilitat que Mas els va plantejar la nit del 25-N amb dues exigències que ha explicat així: "ERC està disposada a arribar a acords sempre que hi hagi una agenda nacional clara, precisa, amb dates concretes, que estableixi quan es farà el referèndum", i "un canvi en la fiscalitat i la inversió pública".

Junqueras ha insistit que ERC veu "la independència com una eina imprescindible per sortir de la crisi i fer una societat més justa", però s'ha mostrat flexible a l'hora de negociar les mesures i els terminis. "No es tracta de posar un ordre del que és prioritari, sinó de deixar clara la voluntat d'avançar en aquest sentit. Tot forma part d'un mateix paquet", ha assenyalat el president dels republicans, després d'apuntar que a banda de la consulta també demanaran aprovar la llei de consultes, fer canvis en la fiscalitat per reduir l'austeritat i posar l'accent en l'augment d'ingressos. A més, Junqueras ha demanat que CiU trenqui amb el PP als municipis i diputacions on té pactes de govern.

I encara sobre el seu programa electoral i les mesures a posar en marxa, Junqueras ha dit que d'una banda proposaran eliminar l'euro sanitari per injust, aplicar l'eurovinyeta, recuperar la pujada de l'IRPF en el tram autonòmic per al 5% de les rendes més altes, i de l'altra, afavorir les exportacions i la inversió en innovació, investigació i educació. El líder d'ERC ha subratllat que la seva opinió és que "l'excés d'austeritat contrau l'economia i, al final, si el que t'estalvies sent auster és menys del que ingresses no has de ser auster".

Valoració de resultats: referèndum enfortit

Els resultats de les eleccions del 25-N, pel líder independentista, avalen el procés del referèndum sobiranista, que "ha estat àmpliament refrendat amb un pronunciament a favor dels que són més explícits", segons ha valorat.

Junqueras ha insistit -com va dir la nit electoral- que "estem contents en la mesura que puguem posar aquest resultat al servei del país" i l'objectiu d'ERC "no era maximitzar el nombre de diputats, sinó maximitzar el servei al país que puguem fer".

Fugint del triomfalisme pels resultats del partit, Junqueras ha posat l'accent en la suma de forces a favor de la consulta i ha subratllat que "gairebé dos terços del Parlament estan a favor de la consulta independentista, perquè van signar el document al Parlament, van donar suport a la manifestació i perquè ho presenten en el seu programa electoral".

Ara bé, dins de l'ampli bloc del sobiranisme, Junqueras ha detectat dos desplaçaments de vots: un cap a les formacions més clarament independentistes i un altre cap a les polítiques d'esquerres. "Hi ha un desplaçament cap al partit que ha parlat més clarament d'independència, de fet l'únic que ha parlat d'independència de forma explícita, que som nosaltres", ha dit Junqueras, que ha indicat que aquest moviment ha confluït amb "un segon desplaçament cap a les forces que defensen un canvi de sensibilitat econòmica i social". El líder d'ERC, però, ha adreçat un prec als ciutadans perquè continuïn donant suport al procés sobiranista des de la vida associativa, cívica i al carrer, perquè "el repte que ens plantegem supera l'estricte àmbit institucional i la política, i tots l'hem d'assumir".

El govern espanyol vs. el món

El candidat d'ERC ha afirmat que el govern espanyol "està interpretant el resultat de les eleccions erròniament", però ha afegit que no el sorprenia: "S'equivoca constantment, com a l'hora de fer front la crisi; hi estem acostumats". Junqueras ha dit que les valoracions que arriben de Madrid van "just en direcció contrària" a les que fa la premsa internacional. I en aquest punt, ha aprofitat per remarcar la seva vocació europeista: "Nosaltres sempre estem en la línia del món i en la línia de la democràcia".

L'endemà de situar-se al Parlament com a segona força per primera vegada i de doblar resultats respecte als d'ara fa dos anys, el president d'ERC ha comparegut relaxat, i visiblement satisfet davant dels mitjans, alguns dels quals estrangers, amb els quals ha parlat en to distès abans d'entrar a valorar els resultats i els escenaris que s'obren de cara a la nova legislatura. Junqueras fins i tot s'ha permès fer broma amb un corresponsal britànic al qual, després de preguntar-li de quin equip de futbol era, li ha dit: "Del Liverpool? Tranquil, us recuperareu. Mira Esquerra Republicana".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut