Barcelona

ERC critica que l'acord pel finançament andalús vol preparar el terreny per a un mal model a Catalunya

A Catalunya, l'acord a què han arribat els governs espanyol i andalús sobre el pagament de 1.200 milions d'euros en concepte de deute històric s'ha vist amb diferents perspectives al voltant de la inevitable comparació de tracte. Al PSC no li molesta l'acord i diu que no entrarà en una dinàmica de confrontació entre comunitats. Més crítics són els socis de govern. Esquerra creu que el president Zapatero vol pressionar perquè es firmi un mal acord de finançament a Catalunya i Iniciativa descriu un tracte diferenciat cap a Andalusia.

Actualitzat
El PSC demana no molestar-se perquè altres autonomies aconsegueixin els seus objectius. El secretari d'Organització, José Zaragoza, ha declarat que Catalunya no hi guanya res a partir de la confrontació entre territoris. Des del Madrid, el número 2 del PSOE, José Blanco, ha assegurat que el nou sistema de finançament satisfarà una de les peticions troncals de la Generalitat: que les comunitats on hi ha més població immigrant tinguin més recursos.

El conseller d'Economia, el també socialista Antoni Castells, ha afirmat que "en les pròximes setmanes s'ha de tancar el finançament" i ha manifestat que és necessari "fer valer la força que Catalunya té al Congrés dels Diputats" per acabar de tancar aquest procés.

En canvi, Esquerra Republicana i Iniciativa per Catalunya veuen que el govern espanyol intenta amb l'acord andalús pressionar la Generalitat perquè firmi un mal finançament i remarquen un tracte diferenciat a Andalusia. Ho han constatat els portaveus Joan Ridao i Joan Herrera. 

Per la seva banda, el líder de CiU, Artur Mas, té previst fer aquesta tarda una conferència centrada precisament en el finançament català.

Mentrestant, conscient que Zapatero no travessa pels seus millors moments, la presidenta del PP de Catalunya ha demanat a Convergència i Unió que doni suport a les receptes econòmiques dels populars.
Anar al contingut