Madrid

Duran: "No es tracta de demanar dimissions, però sí més explicacions"

El portaveu de CiU al Congrés ha considerat que un dels errors més greus que ha comès Rajoy ha estat no comparèixer abans i ha coincidit amb Rubalcaba que ho feia "pressionat".

Victòria MiróActualitzat
El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha demanat a Rajoy més concreció i més explicacions sobre el "cas Bárcenas" que les que ha ofert als diputats i ha afirmat que CiU té la voluntat i la necessitat de creure-se'l perquè pensen que està en joc l'estabilitat d'Espanya, però que la ciutadania està molt "fatigada" davant de l'allau de casos de corrupció política i per això cal més transparència.

"No es tracta a judici nostre de demanar dimissions, sinó explicacions i les que dóna ens semblen insuficients", ha dit Duran, que ha afegit que el president del govern espanyol ha de respondre a qüestions concretes com si coneixia les activitats de Bárcenas, quines investigacions va engegar dins el partit per saber les irregularitats que havia comès l'extresorer i si està disposat a retornar els diners si es demostra que hi va haver finançament il·legal a través de comissions per a licitacions públiques".

Duran ha considerat que un dels errors més greus que ha comès Rajoy ha estat no comparèixer abans a la cambra baixa i afrontar la qüestió només amb rodes de premsa, i ha coincidit amb Rubalcaba que ho feia "pressionat per les forces polítiques de l'oposició, els mitjans de comunicació i de la pròpia ciutadania".

A més, li ha recordat que la majoria de ciutadans dóna credibilitat a les informacions sobre el "cas Bárcenas" i que en contra del que ha afirmat el president espanyol ha estat pitjor per a la imatge del país i per a ell mateix no haver-ne parlat fins ara. "El que perjudica Espanya és ignorar el que Bárcenas està dient i no donar explicacions clares", ha dit el portaveu, que ha reflexionat sobre la situació "aberrant" a la qual s'ha arribat, en què es dóna "més credibilitat a un senyor que està a presó que a un president".

Duran i Lleida ha recordat a Rajoy que no està permès mentir en seu parlamentària i que per això "em semblaria greu no creure'l ara", però li ha exigit: "Vostè ha de donar més explicacions". "Jo no m'he dedicat a sumar i restar, però hi ha ombres de sospita que vostè ha de dissipar perquè puguem creure en el president del govern espanyol", ha continuat.

Finalment, Duran ha lamentat el ritme lent de la justícia, que no contribueix a superar una situació política complicada, i ha tancat la intervenció indicant que li semblarà molt negatiu si el present debat no obté cap altre resultat que el "pim-pam-pum" entre govern i oposició, perquè entre la ciutadania s'ha estès una convicció de corrupció generalitzada que és dificilíssim de combatre.

"Delenda est Mariano Rajoy, fi de la cita i fi de festa"

 El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, ha demanat al president del govern espanyol que dimiteixi pel "cas Bárcenas":
"Delenda est Mariano Rajoy. Fi de la cita i fi de festa", ha dit Bosch adaptant l'expressió llatina sobre la caiguda de Cartago i rient, alhora, com també han fet Rubalcaba i Cayo Lara, de l'ús reiterat de la falca "fi de la cita" que ha fet el president del govern popular.

Bosch, que ha començat la seva intervenció expressant en gallec el seu condol per les víctimes de l'accident ferroviari de Santiago, ha opinat que "són masses les sospites" que pesen sobre Rajoy i que "si es va equivocar (en confiar en Bárcenas) -com ha sostingut el cap de l'executiu del PP- ho va fer de molt".

"Vostè no pot governar, quin altre president dun país civilitzat estaria governant encara? Cap", ha prosseguit Bosch, que al llarg del seu discurs ha deixat anar una sèrie de preguntes retòriques. "48 milions li van desaparèixer dels comptes del PP i no se'n va adonar?", li ha demanat en to greu: "Don Mariano, és 'marciano'?".

Sobre els SMS entre Rajoy i l'extresorer del PP, Bosch ha apuntat: "Vostè  li diu a Bárcenas: 'Res no és fàcil. Fem el que podem'... Fer què?, i per evitar què? Què poden fer? i li dóna ànims!", s'ha exclamat el diputat, per a qui aquests missatges i d'altres més recents mostren "un to absolut d'amistat i complicitat."

Abans d'acabar la seva intervenció, i en to irònic, Bosch li ha preguntat a Rajoy si ja ha obert el sobre que conté la carta de Mas en què formalment li demana poder convocar la consulta. "Faci-ho, siusplau", ha conclòs.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut