Madrid

Díaz Ferrán: "Només es pot sortir de la crisi treballant més i, desgraciadament, guanyant menys"

El president de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, ha afirmat que per sortir de la crisi econòmica els treballadors han de "treballar més i, desgraciadament, guanyar menys". "És molt dur dir-ho, però és la veritat", ha assenyalat. En declaracions abans de participar en un acte organitzat pels joves empresaris de la CEAJE, Díaz Ferrán ha insistit que no es pot treballar com es fa actualment. Segons ha dit, al principi de la democràcia es treballaven 48 hores setmanals, que han passat a ser-ne 40 oficials, però de les quals, en realitat, només en són efectives 38. "És impossible -ha dit Ferrán- estar treballant 38 hores i pensar que així se sortirà de la crisi".

Actualitzat
"Els treballadors han de saber que per mantenir el seu lloc de treball, el producte o el servei que surti de la seva empresa ha de ser competitiu. Si no s'augmenta la productivitat i si no es tenen els costos salarials adequats, l'empresa acaba tancant i aquest treballador que vol cobrar més al final no acaba cobrant més que l'atur", ha assegurat.

A més, Díaz Ferrán ha explicat que "els empresaris ja estan guanyant menys, i fins i tot n'hi ha molts que ja estan perdent", però estan "disposats" a complir l'acord sobre negociació col·lectiva en vigor fins al 2013, que preveu increments salarials no superiors a l'1%. Dit això, Díaz Ferrán ha demanat als sindicats que "es posin les piles" i "compleixin" l'acord de negociació col·lectiva. "El que cal fer és complir el que s'ha signat, això és clar", ha dit, per afegir que "quan es va signar l'acord ja se sabia el que passaria".

D'altra banda, preguntat per quan presentarà la CEOE les seves propostes per a la reforma de la negociació col·lectiva, després que els sindicats van enviar les seves al mes de maig, el president de la patronal ha avançat que s'estudiarà un document sobre aquest tema a la junta directiva del proper dia 20, per començar després a negociar amb els sindicats.

"Volem entrar en aquesta negociació de seguida. Que no tinguin pressa els sindicats", ha precisat el dirigent empresarial, que ha afegit que, "amb bona voluntat, en un mes aquesta reforma podria estar tancada", i que en cas de no haver-hi acord "el govern haurà de complir la seva obligació: governar".

En qualsevol cas, Díaz Ferrán ja ha posat sobre la taula els "temes calents" per a la patronal. En primer lloc, ha dit que és "absolutament imprescindible" que desaparegui la ultraactivitat dels convenis col·lectius, i anar "molt més a la vinculació que a la desvinculació dels convenis". Sobre aquesta darrera idea, Díaz Ferrán ha concretat que els convenis col·lectius han de ser "prou atractius" perquè les empreses s'hi vulguin adherir i "no tinguin enormes dificultats per despenjar-se'n quan no poden assumir salaris, i hagin de passar un via crucis".

Sobre les eleccions a la patronal, Díaz Ferrán ha confirmat que el dia 20 proposarà a la junta l'avançament dels comicis, però ha refusat respondre si es presentarà o no a la reelecció "per respecte" als òrgans de direcció de la CEOE.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut