Berga

Deu mil persones es manifesten a Berga en contra de la directiva que regula l'ús del material pirotècnic

Berga no es quedarà de braços plegats mentre veu com una directiva europea fa perillar la seva festa més estimada. Ho ha demostrat aquest dissabte 10.000 persones han participat en una concentració, de caràcter festiu, per deixar clar que rebutgen la norma que regula l'ús de material pirotècnic. Les colles de diables i correfocs de tot Catalunya i els organitzadors de la Patum es manifesten per protestar contra la directiva. Si entrés en vigor tal com està redactada, la normativa perjudicaria les festes de foc com ara la Patum. Això sí, la directiva permet fer excepcions i l'estat espanyol ha d'adequar aquesta llei a les tradicions de cada zona.

Actualitzat
Berga ha acollit aquest dissabte una concentració de caràcter festiv a favor de les tradicions catalanes amb foc, davant la directiva europea que amenaça celebracions com la Patum, els balls de diables, els correfocs o la revetlla de Sant Joan.

El director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, ha tranquil·litzat els manifestants assegurant que la Generalitat farà arribar al govern central el Catàleg del Patrimoni Festiu, que detalla les festes que es basen en el foc, perquè siguin excepcions de la normativa.

L'acte reivindicatiu ha començat a les set de la tarda i ha acabat davant de l'ajuntament de Berga. Més de 450 entitats de tots els Països Catalans participen a la concentració per exigir la protecció del folklore autòcton davant de la norma comunitària que restringeix l'accés al material pirotècnic als menors de 12 anys. La directiva també prohibeix tota mena de correfocs si no hi ha una distància mínima de 30 metres amb els edificis. Unes condicions que serien molt difícils de complir en festes com la Patum

Les colles diuen que estan preocupades perquè el govern espanyol encara no s'ha pronunciat sobre la normativa europea, ni sobre les limitacions per a l'ús de material pirotècnic per part de menors, ni sobre la distància que hi ha d'haver entre el foc i els edificis.

L'Ajuntament de Berga, preocupat

El regidor de la Patum de Berga, Jaume Vima, ha evidenciat la preocupació de la població pel silenci del govern espanyol sobre la directiva europea d'articles pirotècnics, que podria amenaçar la continuïtat de tradicions relacionades amb foc, com la Patum, els correfocs o les revetlles de Sant Joan.

El regidor de la Patum ha dit a "El matí de Cataluya Ràdio" que, de moment, l'executiu central encara no s'ha pronunciat sobre la qüestió: "La competència és del govern espanyol, és del Ministeri d'Indústria. Nosaltres la preocupació l'expressem perquè de moment el ministeri encara no ha dit ni piu. Estem preocupats perquè la directiva entra en vigor sense que de moment, tot i que tothom es mou en el mateix sentit, hi hagi cap definició del Ministeri d'Indústria sobre aquest aspecte".

La Comissió Europea ho nega

La Comissió Europea ha negat que la directiva 2007/23, que ha de ser aplicada pels estats a partir del 2010, posi en risc la continuïtat d'activitats culturals de llarga tradició a Catalunya on s'utilitza el foc, com són els correfocs, la Patum de Berga o les colles de diables.

Segons indica la CE en un comunicat de la seva oficina a Barcelona, la directiva, que regula la venda i l'ús d'articles pirotècnics, no prohibeix ni tampoc posa en risc aquestes activitats culturals, i recorda que en el cas de la Patum de Berga ha estat declarada patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

El principal òrgan executiu de la UE sí que admet, això no obstant, que aquesta directiva "estableix unes limitacions pel que fa a l'edat de les persones a qui es pot vendre articles pirotècnics i uns perímetres de seguretat per usar-los, però el mateix text ja deixa clar que els estats membres podran reduir aquests límits, si és pertinent, en l'adopció de la normativa". Segons precisa, la directiva té com a principal objectiu regular "la comercialització dels articles pirotècnics en tot el territori" comunitari i harmonitzar les normes existents amb la finalitat de "garantir-ne la lliure circulació i alhora assegurar la protecció dels consumidors i professionals".
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut