Barcelona

Descobreixen una vil·la romana a la Sagrera arran de les obres del TGV

Les obres del TGV han permès localitzar les ruïnes d'una vil·la romana en una zona pròxima a la futura estació ferroviària intermodal de la Sagrera, a Barcelona. En concret, estan situades a prop del pont del Treball Digne. Segons avancen diversos mitjans de comunicació, el gestor ferroviari Adif va comunicar la troballa a mitjans d'agost i ara els experts de l'Ajuntament i la Generalitat han de catalogar i determinar la destinació final de les restes. Fins ara, no ha transcendit si la vil·la romana descoberta interferirà en les obres del TGV i de construcció de l'estació.

Actualitzat
Les obres del TGV han permès localitzar les restes d'una vil·la romana de més de 1.000 metres quadrats, que data del segle primer després de Crist i que devia estar habitada fins al segle cinquè. En aquell temps, Barcino estava envoltada de cases de camp i conjunts residencials. En el cas de la Sagrera, es devia tractar d'una vil·la termal, ja que s'hi ha trobat una piscina i les restes d'un hipocaust, el recipient on s'acumulava l'aire calent provinent del forn i que escalfava l'aigua. També s'hi han trobat peces de ceràmica, diverses sitges per guardar gra i els ossos d'un animal, segurament un poltre.

Les restes s'han trobat just al costat d'un pont provisional que ha de substituir l'actual pont del Treball. Segons ADIF, la troballa no alterarà el calendari previst per a la circulació de l'AVE, però sí que pot condicionar les obres dels accessos a la futura estació.

Va ser a finals de juliol quan els veïns de la zona van veure com s'aturaven les excavadores i hi entraven els arqueòlegs i han anat seguint l'evolució de les obres amb el desig que les restes es quedin al barri.

L'únic que es conservarà serà un mosaic de petites peces cúbiques de colors i els objectes de ceràmica, que s'arxivaran al Museu d'Història de Barcelona. La resta, es documentarà i es tornarà a tapar.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut