Barcelona

El Consell General d'Infermeria vol que s'actuï contra les anomenades doules

Els infermers han denunciat les doules, o acompanyants de maternitat, per pràctiques intrusives que són competència de les llevadores

RedaccióActualitzat

El Consell General d'Infermeria ha denunciat, en roda de premsa, pràctiques intrusives i sectàries que porten a terme les denominades doules, o acompanyants de maternitat, que, en alguns casos, fins i tot fomenten la pràctica del canibalisme recomanant a les mares que es mengin la seva pròpia placenta per recuperar-se més aviat del part. Tal com explica el Consell General d'Infermeria d'Espanya, una doula és algú que només ha fet un curset i pot arribar a suplir la figura de la llevadora, però cobrant.

És el que ha explicat Máximo González Jurado, president del Consell General d'Infermeria, que posarà en coneixement de la Fiscalia General de l'Estat la informació que han obtingut de les doules perquè l'Estat actuï d'ofici a través de l'"Informe Doules", una investigació de gairebé tres anys realitzada per infermeres. Aquest informe ja ha estat enviat al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, que ha detectat nombroses actuacions que són competència de les llevadores. Per aquesta raó, el consell creu que aquestes pràctiques es podrien qualificar de delicte d'intrusisme.

Per ara, s'han identificat actuacions que poden posar en risc la salut de la mare, però també del nadó, que, en alguns casos, poden provocar la mort, segons Gloria Boal, vocal de la Comissió Nacional de Llevadores. La pràctica del "canibalisme" -recomanant a la mare que es mengi la placenta- o guardar-la per fer-ho durant la menopausa, no tallar el cordó umbilical i obligar el nadó a conviure amb la placenta -fins que s'assequi- són algunes de les pràctiques que recomanen les doules.

L'informe, presentat pel president del Consell General d'Infermeria, ha identificat 547 doules que poden haver fet un curset de gairebé 2.000 euros que no té cap validesa legal o acadèmica.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut