París

De Villepin denuncia "l'acarnissament" de Sarkozy a l'inici del judici pel "cas Clearstream"

L'exprimer ministre francès Dominique de Villepin s'ha assegut al banc dels acusats per un suposat complot contra el president actual, Nicolas Sarkozy, company de partit i amb qui rivalitzava per ser candidat a l'Elisi. En arribar al Palau de Justícia, De Villepin ha dit que sortirà "lliure i blanc" del judici, alhora que ha culpat Sarkozy de la seva situació. "Sóc aquí per la voluntat d'un home, per l'acarnissament d'un home, Nicolas Sarkozy", ha declarat als mitjans. El judici té aires d'una revenja entre ells dos. De fet, entre la quarantena d'acusacions particulars hi ha la de Sarkozy, que l'any 2003 va aparèixer en una llista falsa de suposats polítics corruptes en el que es coneix com el "cas Clearstream".

Actualitzat
Dominique de Villepin és un dels cinc processats pel "cas Clearstream", un suposat complot per elaborar llistes falses de persones presumptament corruptes que es remunta al 1991. S'hi van veure implicats polítics, homes de negocis i, fins i tot, artistes famosos, de qui deien que havien pagat comissions irregulars per vendre uns vaixells a Taiwan.

De fet, una de les acusacions particulars representa l'actual president francès, Nicolas Sarkozy. I és que el seu nom apareixia en una d'aquestes llistes, just en un moment en què ell i De Villepin, que durant anys van formar part dels governs de l'excap d'estat Jacques Chirac, es disputaven la candidatura de la dreta francesa per a les eleccions presidencials.

A De Villepin, que sempre ha negat els fets i argumenta que es va limitar a fer investigar el cas quan en va tenir coneixement, l'acusen de complicitat en una denúncia calumniosa i en l'ús de documents falsos. S'enfronta a una pena de cinc anys de presó i s'asseurà durant quatre setmanes al banc dels acusats.

L'exprimer ministre es juga en aquest judici el seu prestigi polític i no ha parat de criticar els últims mesos l'acció de govern de Sarkozy, i espera que el Tribunal Correccional de París rebutgi l'acusació particular del president de la república en nom de la independència de la justícia i el risc de pressions.

Els advocats de De Villepin consideren que Sarkozy, que sempre ha cregut que la inclusió del seu nom a la llista tenia com a finalitat enfonsar la seva carrera política, actua amb acarnissament contra el seu rival polític.

A més de Sarkozy, 38 personalitats franceses més que apareixien a les falses llistes s'han personat com a acusació particular amb la intenció que s'aclareixin les intencions d'aquest tèrbol cas i que es restitueixi el seu honor.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut