La portaveu socialista, Esther Niubó, ha acusat ERC d'usar els pressupostos com a "moneda de canvi".
La portaveu socialista, Esther Niubó, ha acusat ERC d'usar els pressupostos com a "moneda de canvi".
Barcelona

Crítiques i pressions a ERC per la seva estratègia amb els pressupostos

La resta de grups del Parlament, o carreguen contra ERC per usar els comptes per als seus interessos, o per cedir davant el govern de Mas

Actualitzat

L'estratègia d'Esquerra Republicana de no bloquejar els pressupostos per mirar de guanyar temps per negociar amb el govern ha rebut les crítiques de la resta de grups del Parlament llevat de Convergència. Els republicans han optat per una via força insòlita: no fer una esmena a la totalitat i deixar que els pressupostos tirin endavant, però esmenar amb un text alternatiu totes i cadascuna de les partides per forçar que s'hagin de votar d'aquí a un mes, el 19 de gener.

Unió Democràtica han valorat el gest d'ERC i afirmen que no comparteixen l'optimisme de Convergència. Es mostren perplexos i acusen ERC d'haver començat ja la campanya electoral. El secretari general d'Unió Democràtica, Ramon Espadaler, ha considerat que la decisió d'Esquerra de presentar esmenes de retorn a les dotze seccions pressupostàries és, de fet, una esmena a la totalitat als comptes.

"Apreciem més una estratègia electoral -que no qüestionem que és legítima- que no pas un exercici de responsabilitat i compromís, no cap al govern de Catalunya, sinó cap al país", ha dit Espadaler.

Per la seva banda, ICV ha pressionat ERC perquè tombi els comptes per al 2015. Josep Vendrell, el secretari general dels ecosocialistes, ho ha fet carregant contra "el xantatge" de CiU.

"Han fet un pas enrere en el seu posicionament inicial. I nosaltres creiem que hi ha raons més que suficients perquè ERC voti l'esmena a la totalitat que nosaltres tenim i que no cedeixin al xantatge al qual els està sotmetent el govern de CiU".

En canvi, des del PSC, la portaveu socialista, Esther Niubó, ha acusat ERC d'utilitzar els pressupostos per aconseguir els seus objectius.

"Ens sembla greu que els pressupostos, que tenen repercussions molt importants, s'utilitzin com a moneda de canvi per a un avançament electoral."

I la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha denunciat que Artur Mas està en mans dels republicans.

"Fins que no s'accepti la proposta del senyor Junqueras per anar a eleccions plebiscitàries, ERC no donarà el seu vistiplau als pressupostos. I, per tant, el senyor Mas és, cada dia que passa, una mica més titella d'Esquerra Republicana".

Mentrestant, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha denunciat un pacte ocult entre CiU i ERC:

"Que ens diguin la veritat. Que ens diguin si estan tapant els nyaps econòmics, la corrupció i la mala gestió de CiU a canvi d'una convocatòria electoral amb unes llistes separades que sembla que és el que vol Esquerra".

 

Anar al contingut