Controlat un brot de galteres que ha afectat escoles i instituts de l'Anoia

La comarca de l'Anoia ha registrat des de l'octubre del 2011 un brot de galteres (parotiditis) que, segons explica el Departament de Salut, ja es troba "en fase de control". Des de l'inici del darrer trimestre de l'any passat se n'han comptabilitzat 74 casos.

RedaccióActualitzat
L'afectació s'ha concentrat principalment a escoles i instituts. Per evitar la multiplicació de casos, la Unitat de Vigilància Epidemiològica de la Catalunya Central està duent a terme mesures preventives. Tot i això, encara continuen apareixent alguns casos a la comarca.

El Departament de Salut explica que els casos d'aquesta malaltia estan experimentant un "lent però progressiu augment durant els darrers anys", tenint un dels pics més destacats el 2007, any en què es van declarar 34 brots. Es tracta d'una tendència generalitzada a altres comunitats autònomes i estats, i que el 2011 va ocasionar set brots a Catalunya.

Les galteres són una malaltia contagiosa causada pel virus de parotiditis i que es caracteritza per la inflamació d'una o més glàndules, generalment les paròtides, que es troben a sobre de la mandíbula. Les persones que es contagien acostumen a tenir febre durant tres o quatre dies i la inflor de les galtes durant entre set i deu dies. En principi és una malaltia benigna, tot i que poden aparèixer complicacions en adults.

A Catalunya, s'administra des del 1988 una vacuna preventiva, inclosa dins la triple vírica, que també conté la vacuna contra el xarampió i la rubèola.
Anar al contingut