Santiago de Compostel·la

Científics espanyols descobreixen un planeta gegant

Un grup de científics espanyols han descobert un planeta gegant, setze vegades més gran que Júpiter i 5.000 vegades més gran que la Terra. És el primer cop que es descobreix un planeta fora del nostre sistema solar amb un nou mètode a través del moviment de l'estrella. De fet, la descoberta l'han fet per casualitat.

Actualitzat

Mentre estudiaven les òrbites de les estrelles, un equip d'astrònoms de Santiago de Compostel·la van detectar en un enregistrament amb el telescopi que una estrella es desplaçava fent esses, en lloc d'una recta, un fet que els ha portat al descobriment d'un nou planeta que té com a peculiaritat que és gegant.

El nou planeta té unes dimensions espectaculars: és 5.000 vegades més gran que la Terra, i setze vegades més que Júpiter. Pertany al sistema estel·lar triple Gliesse 22, format per tres estrelles vermelles de poca massa. Dues d'elles formen un sistema binari que gira al voltant del centre de masses del sistema, i la tercera, més allunyada, ho fa al voltant de les dues anteriors.

"La trajectòria que descriu l'òrbita al voltant de les estrelles més properes, en lloc de ser una el·lipse, com seria habitual si es tractés d'una estrella aïllada, presenta un moviment oscil·latori, cosa que significa que allà hi ha un altre cos la gravetat del qual està desplaçant l'estrella del seu camí." Així és com el director de l'observatori de la Universitat de Santiago de Compostel·la, José Ángel Docobo, explica com s'ha fet el descobriment.

De moment, la investigació s'ha limitat, segons ha explicat Locobo, "a contrastar l'existència d'aquest planeta". "No estem segurs que n'hi hagi més o que estigui repartit entre altres planetes, però sí que sabem que hi ha una massa que desplaça un dels components del sistema Gliesse", ha afegit.

Anar al contingut