Imatge de la proposta de declaració de sobirania i el dret a decidir del poble català
Imatge de la proposta de Declaració de Sobirania i el dret a decidir del poble català (Foto: ACN)
Barcelona

CiU i ERC retiren la referència a l'estat propi de la declaració sobiranista per ampliar-ne el consens

Amb aquest gest volen que el PSC i Iniciativa se sumin a la proposta. La idea força del nou text serà, apunten fonts parlamentàries, que "el poble de Catalunya és sobirà per exercir el dret a decidir".

RedaccióActualitzat
Convergència i Unió i Esquerra Republicana han acordat modificar la proposta inicial de declaració de sobirania que volen aprovar la setmana que ve al Parlament amb l'objectiu d'arribar a acords amb altres grups favorables al dret a decidir.

Poques hores abans de registrar el text a la cambra, aquest dimarts al matí, els dos socis parlamentaris han fixat les bases per reescriure el document que es va fer públic la setmana passada, desvinculant l'exercici del dret a decidir de la consecució de l'estat propi. La idea força del nou text serà, apunten fonts parlamentàries, que "el poble de Catalunya és sobirà per exercir el dret a decidir". En el text pactat d'entrada, es defensava la voluntat d'"exercir el dret a decidir i fer efectiva la constitució de Catalunya en un nou estat dins del marc de la UE".

La modificació en el text s'ha acordat després de poc més de mitja hora de reunió dels portaveus parlamentaris de CiU i ERC. Tot plegat, el dia que el PSC ha fet pública la seva proposta de declaració de sobirania, que passa per promoure un canvi constitucional des del Parlament. També la CUP ha registrat la seva, que crida a la desobediència civil si l'Estat posa traves a l'autodeterminació, aquest primer dia de la setmana, mentre que ICV-EUiA ha anunciat que ho farà aquest dimarts al matí. De moment però, tot i la voluntat de la majoria per arribar a un consens, tot apunta que la mesa del Parlament tindrà sobre la taula 4 propostes diferents.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ja s'ha mostrat disposat a retocar la proposta per sumar-hi ICV-EUia i la CUP. I Unió ha plantejat ajornar el debat per tenir més marge per ampliar el consens al voltant de la proposta.

Anar al contingut