janquim

Centenars d'usuaris del Twitter proposen un viatge irònic al passat amb l'etiqueta "tweetvintage"

Centenars d'usuaris del Twitter escriuen missatges en català i castellà des de fa poques jornades i inunden el servei amb un joc que proposa un viatge cap al passat. La xarxa demostra una gran imaginació i l'etiqueta esdevé una tendència en les últimes hores.

Actualitzat
Les etiquetes que es fan servir al Twitter permeten reunir tots els missatges que incorporen la mateixa paraula, de manera que s'estableixi un fil narratiu fàcil de seguir o un debat amb moltes veus que sigui interpretable.

Va ser d'aquesta manera, amb l'etiqueta #tijeretazo, que a la xarxa hi va haver una reacció immediata davant l'anunci per part del govern espanyol de les noves mesures econòmiques. Abans que la sessió al Congrés dels Diputats s'hagués acabat, el 3cat24 oferia una fotografia instantània d'aquella reacció.

El Twitter, per tant, és pràctic per a la mobilització i també podria tenir utilitats en casos d'emergència. Però també és una eina de lleure.

Les etiquetes del Twitter (conegudes com a "hashtag" perquè van precedides pel signe #, anomenat coixinet en català i "hash sign" en anglès) de vegades adopten un aire lúdic que les converteix, en comptes d'eines per aixecar una protesta, en les peces d'un joc compartit per moltes persones.

"Retro" és abans-d'ahir

Això és el que ha passat els últims dies amb una etiqueta suggeridora: #tweetvintage aplega tot de missatges molt diversos que tenen en comú la idea de reproduir missatges que s'haurien pogut emetre a través del Twitter si aquest servei no fos tan recent com de l'any 2006. Però qualsevol fet d'abans-d'ahir ja és útil a aquest propòsit.

Esports, política, costums

Centenars d'usuaris s'han apuntat a la proposta i en les últimes hores l'emissió d'aquests missatges ha estat molt intensa i la blogosfera ja se n'ha fet ressò. N'hi ha prou de fer-hi una ullada per adonar-se que molts ciutadans s'entretenen amb aquest joc.

S'hi poden trobar missatges referits a la tecnologia, afirmacions sobre la utilitat del vídeo betamax o exclamacions sorpreses de la capacitat d'un cedé. Però també hi ha opinions polítiques, al·lusions a programes de ràdio i televisió, bromes basades en l'efecte de la ucronia...

La imaginació dels usuaris és una demostració de la intel·ligència col·lectiva i llegir unes quantes desenes de missatges amb el "hashtag" #tweetvintage resulta una experiència poderosa per viatjar cap al passat, en part com una distracció "retro" però també com a comparativa rotunda amb el passat més recent.

Els més agosarats recorden afirmacions de persones conegudes, com ara l'anunci de l'aleshores candidat al FC Barcelona de fitxar el futbolista Beckham o la declaració de Sandro Rosell assegurant que no aspiraria mai a presidir aquest club.

Vet aquí una senzilla mostra de la creativitat que es desplega a la xarxa de forma compartida:

davidmachado: "Això del Napster és una passada! Et descarregues una cançó gratis en només un parell d'horetes". xalujas: "Aquests de l'#APMTV3 mai faran res, programes de zapping no funcionen i duren dos dies". operello: "L'Espanyol es ven l'estadi". oxicodona: "Em ve de gust una Mirinda". nicotineboy: "OMG! terra ha comprat lycos!! vaja negoci més bo!". EsthRB: "rafa nadal? aquest xaval serà un bluf, ja us ho dic jo". MiquelAD: "Les noies del Pepe Navarro són l'únic que es salva aquestes hores a la Tv, un ratet més de cruzando el mississipi i a dormir!".

Correu electrònic del Cèsar

Però el viatge enrere, que en general sol consistir en un trajecte fins a la infantesa o adolescència dels que escriuen els missatges, pot ser molt més llarg i així es poden llegir missatges com si els hagués escrit Juli Cèsar (comentant algun detall a Brutus), un cambrer de les noces de Canà o aquest text breu de l'usuari miquelpuig: "Acabant de veure com un paio multiplicava uns pans i uns peixos!".

La mirada cap al passat amb les noves tecnologies com a pretext tenen encara un altre entreteniment en la reproducció de preteses "inbox" del correu electrònic de personatges històrics. Els suposats correus electrònics que hauria rebut l'emperador romà Juli Cèsar, per exemple, és molt més que una broma: aporta una mirada nova sobre els fets del passat transformats en la mena d'elements que avui dia estem habituats a gestionar.

Enrere... i endavant!

Per fi, com que el desig de lleure sembla insaciable, al Twitter ja hi ha un nou corrent que s'ha agafat a l'etiqueta #tweetforward, és a dir, que mira cap al futur en comptes de recrear el passat. Una al·lusió a una hipotètica "traïció de Messi" seria el paradigma d'aquest tipus de missatges futuristes.

N'hi ha uns quants, però, que combinen les dues etiquetes. Com ara el missatge que deixa un usuari força actiu sobre els resultats electorals d'Artur Mas. O aquest altre sobre l'afirmació de Zapatero de respectar l'Estatut, potser un dels més repetits.
Anar al contingut