El Caire

Els Germans Musulmans i el govern situen la xifra de morts per sobre dels 200

Després que la policia ha desallotjat amb una gran violència els campaments a favor del deposat president Mursi a dues places del Caire, la violència s'ha estès a tot el país. Els Germans Musulmans parlen de més de 300 morts i més de 5.000 ferits, alguns crítics. El Ministeri de Sanitat ha elevat diversos cops la xifra. L'últim balanç parla d'almenys 235 morts i 2.000 ferits.

RedaccióActualitzat
Forta tensió a Egipte entre els partidaris i els detractors del president derrocat Mohammed Mursi i la policia. El govern interí ha decidit posar punt final a les dues acampades al Caire que els partidaris de Mursi protagonitzaven des de feia sis setmanes. Els agents han començat a desallotjar a primera hora del matí per la força i amb una gran violència els campaments a les places de Rabaa al-Adawiya i Nahda, al Caire. Hi ha hagut importants aldarulls amb càrregues de les forces policials, que utilitzaven gasos lacrimògens. La policia, a més, feia servir helicòpters, franctiradors, paracaigudistes i l'exèrcit vehicles blindats per controlar la zona. També diverses excavadores per destrossar les tendes de campanya. Els manifestats han fet barricades amb pneumàtics incendiats i han llençat pedres contra les forces de seguretat.

Un testimoni que es trobava a la zona central de la plaça Rabaa al-Adawiya, feu dels islamistes, ha assegurat que "hi havia paracaigudistes que han caigut sobre edificis i han començat a disparar". Alguns dels manifestants que hi havia a la plaça s'han refugiat a la mesquita Rabaa al-Adawiya, que està envoltada per la policia. S'ha permès l'entrada d'ambulàncies a la zona per evacuar els ferits.

Després del dessallotjament de l'altra plaça, la de Nahda, la violència s'ha estès a tot el país, amb enfrontaments i atacs a comissaries, edificis governamentals i esglésies. La situació ha portat les autoritats a decretar l'Estat d'Emergència i el toc de queda a dotze de les 27 províncies, entre les quals El Caire i Giza. Els bancs i la borsa tancaran aquest dijous pels disturbis.

Discrepància amb la xifra de víctimes

Els Germans Musulmans, l'organització que dóna suport a Mohammed Mursi, derrocat el 3 de juliol passat, ja parlen de més de 300 morts i 5.000 ferits, alguns dels quals crítics, en els enfrontaments que, un dels portaveus del grup Gehad el-Haddad, ha qualificat de massacre.

El Ministeri de Sanitat egipci ha elevat diversos cops la xifra. L'últim balanç parla d'almenys 235 morts i 2.000 ferits a diferents províncies del país. Del total de persones que han perdut la vida, una tercera part ho han fet al Caire. Entre els morts hi ha dos periodistes. Segons l'agència de notícies egípcia Mena, tres agents de la policia han mort linxats en una comissaria de la localitat de Kerdasa, a prop del Caire.

El govern amenaça d'actuar amb "tota la duresa i fermesa"

El govern egipci manté la mà dura i ha amenaçat d'afrontar amb "tota la duresa i fermesa" els atacs contra propietats públiques i comissaries. El portaveu del Consell de Ministres, Sherif Shauqi, ha assegurat, en aquest sentit, que perseguiran els "esvalotadors" per protegir les propietats del poble. Després de destacar l'actuació de la policia, ha demanat als Germans Musulmans que deixin d'instigar els seus seguidors perquè perjudiquin la seguretat nacional i ha sentenciat: "L'executiu atribuirà els dirigents dels Germans Musulmans la responsabilitat total de qualsevol sang que es vessi i de tot el caos i la violència actual".

Per impedir mobilitzacions multitudinàries, el govern ha bloquejat els trens prèviament per impedir desplaçaments. També hi ha moltes carreteres tallades.

El xeic sunnita d'Al-Azhar, Ahmed Tayeb, ha demanat contenció i ha fet una crida a un diàleg "urgent i seriós" per sortir de la crisi. En una gravació d'àudio, el líder religiós ha manifestat que "l'ús de la violència mai serà alternativa a solucions polítiques".

El govern egipci va anunciar a finals de juliol que desallotjaria els campaments i va esgrimir motius de seguretat per justificar l'acció, que va topar amb l'oposició de les principals formacions islamistes.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut