Barcelona

Centenars de discapacitats omplen la plaça de Sant Jaume contra les retallades

Amb aquesta protesta, diferents entitats volen denunciar la reducció en les ajudes que han patit els discapacitats, una retallada que podrien condemnar aquestes persones "a l'exclusió social i laboral".

RedaccióActualitzat
Centenars de discapacitats han omplert aquest dilluns al vespre la plaça Sant Jaume de Barcelona per protestar contra les retallades al sector. Denuncien que les mesures aplicades pels diferents govern suposen una reducció de gairebé el 40% de les subvencions i això posa en perill la seva integració social i laboral. La protesta s'ha fet coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

marxa BarcelonaLes 320 entitats catalanes del sector atenen més de 47.000 persones amb discapacitat i ho fan amb uns 47,5 milions d'euros menys respecte al 2010. D'aquest import, 30 milions s'han retallat de llocs de treball; 16 milions en serveis socials i 1,5 milions en educació. Les subvencions estan congelades des de l'any 2009 i no inclouen els dos augments de l'IVA, ni l'evolució de l'IPC. Les places per optar a aquests serveis també estan congelades.

El sector fa unes reclamacions clares: que les retallades no afectin els més vulnerables, que no augmentin les llistes d'espera, que no es redueixin els llocs de treball per discapacitats i que se segueixi donant suport a les famílies. També denuncien "la reculada del sistema per a l'autonomia i l'atenció a la dependència" i la reducció de l'atenció precoç.

La reducció del pressupost es tradueix en un "retrocés en el camí de la inserció social i laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual, que encara no s'havien assolit plenament". Això, alerten, pot significar que aquestes persones "es poden veur abocades a l'exclusió social i laboral", de manera que "a la llarga, l'administració haurà d'invertir-hi més diners".

Les protestes del col·lectiu han arribat a la plaça de Sant Jaume de la capital catalana l'endemà que una gran manifestació a Madrid va aplegar 90.000 persones, segons els organitzadors. La convocatòria va reunir pels carrers de Madrid milers de persones, entre afectats, familiars i treballadors, en una marxa sense precedents en què també van participar entitats catalanes.

Davant d'aquesta reducció de recursos i els seus efectes, aquestes entitats demanen un gran pacte d'estat perquè la discapacitat no faci ni un pas enrere.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut