Barcelona

La nevada ha obligat a activar el Neucat en fase d'alerta i els plans d'emergències de 62 municipis

El telèfon d'emergències 112 ha rebut més de 1.500 trucades per incidències amb la neu i el gel

RedaccióActualitzat

Un mantell blanc ha cobert aquest dimecres gran part de Catalunya. Les comarques de Lleida, Tarragona i Barcelona han estat les més afectades per la nevadaEl conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha remarcat, en una roda de premsa per explicar quina és la situació, que la nevada afecta de manera desigual el territori, que encara està en situació d'alerta.

El temporal de neu ha incidit sobretot en la mobilitat, perquè la neu ha caigut sobretot en zones denses de població i on no és habitual. És per això que es recomana restringir al màxim els desplaçaments en cotxe, especialment de les comarques de Barcelona cap a les de Lleida i Tarragona.

El conseller ha afegit que el govern és conscient de les dimensions de la nevada, que s'hi està treballant i que espera que d'aquí poques hores es pugui normalitzar la circulació. L'Anoia, el Priorat, la Conca de Barberà i el Penedès són les comarques més afectades, amb gruixos de fins a 20 centímetres.

Protecció Civil ha engegat el pla Neucat en fase d'alerta, i 62 municipis han activats els seus plans d'emergència per nevades. Una seixantena de màquines llevaneu de la Generalitat treballen a la xarxa de carreteres. De moment, ja han actuat en 1.300 quilòmetres de carreteres. I s'ha escampat sal a 3.300 quilòmetres.

Un miler de trucades per la neu

Des de Protecció Civil es demana extremar les precaucions. El telèfon d'emergències 112 ha rebut més de 1.500 trucades per incidències amb la neu i el gel. Interior, però, recorda que el telèfon d'informació és el 012 i que el 112 s'ha de fer servir només en cas d'emergència. Policia i serveis d'emergència estan alerta per qualsevol incidència.

A les comarques de Tarragona, la neu ha afectat diverses poblacions. S'ha suspès el transport escolar a la Conca de Barberà, al Priorat, a la Terra Alta i una part de la Ribera d'Ebre, i quatre línies del Baix Penedès també s'han anul·lat. La nevada ha deixat imatges de postal en llocs com ara Falset, on s'han acumulat gruixos de 6 centímetres. Alguns turistes de pas pel Priorat s'han vist sorpresos per la nevada, que també té efectes positius per a la vinya del Priorat; l'únic inconvenient és que els viticultors no poden accedir als cellers per poder treballar.

A Lleida ciutat, la precipitació de neu ha agafat a teulades, voreres i carrers. Les nevades s'estenen a totes les comarques del pla de Lleida i a les Garrigues. Dues línies d'autobús, les que fan el recorregut més exterior de la capital, han quedat suspeses.

A la ciutat de Barcelona, la neu ha començat a caure a partir de les 6 del matí, tot i que barrejada amb aiguaneu. De fet, la intensitat d'aquesta precipitació és variable. De moment, està agafant a la part alta de la ciutat, a Vallvidrera i Collserola. Excepcionalment, però, pot arribar arran de costa.

La responsable del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya Cecat, Montse Font, ha indicat que estan pendents de l'evolució del temps davant les possibles afectacions que es puguin produir de cara a les properes hores a les comarques del nord-est.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut