Sabadell

Bustos assegura sentir-se tranquil i nega totes les acusacions de corrupció després de declarar durant més de sis hores

L'alcalde Sabadell, que ha estat rebut pels els aplaudiments d'un grup de simpatitzants a la sortida dels jutjats, ha assegurat sentir-se tranquil després d'haver pogut defensar-se davant del magistrat. També ha negat totes les acusacions de corrupció que li imputa el fiscal.

RedaccióActualitzat
Per tercer dia consecutiu, els jutjats de Sabadell han interrogat presumptes implicats en la suposada trama de corrupció urbanística i tràfic d'influències a Sabadell. L'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, imputat per un delicte contra l'Administració pública, ha negat davant del jutge tots els delictes que se li imputen en relació a l'"operació Mercuri".

Després d'una declaració de més de sis hores, Bustos, que ha estat rebut pels els aplaudiments d'un grup de simpatitzants, ha assegurat que s'ha quedat tranquil perquè s'ha pogut explicar i dissipar els dubtes que hi pogués haver sobre la seva gestió i la del seu equip i ha dit que el jutge no ha decretat cap tipus de mesures cautelars. "La nostra total tranquil·litat de consciència és que la gestió que he realitzat i hem realitzat davant l'ajuntament no ha tingut a veure per res amb trames de corrupció ni amb el cobrament de comissions. Tinc la satisfacció que he pogut deixar ben dissipades qualsevol qüestió sobre aquests temes i sobre qualsevol altre d'indole menor", ha assegurat l'alcalde en sortir del jutjat.

Així doncs, l'alcalde de Sabadell ha manifestat que està satisfet i reiterat que mai ha cobrat comissions ni s'ha vist implicat en un cas de corrupció.

Una compareixença amb molta expectació

La compareixença de l'alcalde de Sabadell, prevista en un primer moment per les tres de la tarda d'aquest diumenge, va generar una gran expectació mediàtica i veïnal. Finalment, l'alcalde va arribar a les sis de la tarda i va començar a declarar a partir de les vuit del vespre. Nombroses persones es van concentrar davant els jutjats per donar-li suport, però també se n'hi van aplegar d'altres que criticaven la gestió de l'alcalde al consistori. Defensors i detractors es van increpar i es van viure moments de tensió.

A l'entrada als jutjats, Bustos va dir de manera molt contundent: "La meva declaració ha de deixar ben clara la meva innocència i que mai no he tingut res a veure amb cap corrupció ni amb cap cobrament de comissions. Mai", subratllava.

Amb unes carpetes sota el braç, l'alcalde ja avançava que la seva declaració "serà llarga" perquè el seu lletrat li va avançar que es podia estendre en les seves explicacions tot el temps que vulgui. "Penso fer-ho amb tota extensió de dades per demostrar el que vaig dir el primer dia: que com a alcalde, mai no he tingut res a veure amb cap trama de corrupció ni amb cap tipus de cobrament de comissió. La meva gestió ha estat honesta, transparent i sempre al servei de la ciutat", alertava.

Mentre als jutjats es personava l'alcalde, a la plaça de l'Ajuntament s'han concentrat unes 300 persones en contra de Manuel Bustos. Hi havia representants polítics d'Entesa per Sabadell, d'Iniciativa i de la CUP. Portaven escombres i d'allà han iniciat una marxa cap als jutjats. De fet, a la pròxima sessió del ple municipal la resta de grups demanaran a l'alcalde que cessi temporalment les seves funcions mentre s'aclareix la situació jurídica.


Autoexculpacions

El primer a declarar aquest diumenge ha estat el cap de la policia local, Josep Miquel Duran, que va exercir també com a responsable de la policia de Reus entre els anys 2000 i 2007. Està acusat de retirar multes a familiars i amics de l'alcalde. Duran, però, ha assegurat en sortir dels jutjats que el jutge no li ha preguntat per aquesta qüestió. El cap de la policia reitera la seva innocència i afirma "No m'he de defensar d'una cosa que no he fet". Duran ha lamentat un secret de sumari que no li permet donar la seva versió, una cosa que s'ha compromès a fer "de seguida que pugui".

Després de Duran han entrat a declarar el coordinador de l'àrea d'Urbanisme de l'ajuntament vallesà i mà dreta del germà de Bustos, Xavier Izquierdo, i quatre persones més. Una d'elles és el vicepresident segon d'Aigües de Sabadell, Lluís Pascual, que ha negat la seva implicació en la presumpta trama. Segons la seva advocada, Olga Tubau, Pascual no ha comès "cap conducta delictiva". La defensa assegura que demanarà que sobreseeguin la causa un cop s'aixequi el secret de sumari.

Segons la Fiscalia Anticorrupció, la trama al voltant a l'Ajuntament de Sabadell cobrava comissions de fins a 120.000 euros a les empreses que optaven a una concessió pública, i posteriorment un 3% un cop s'adjudicava l'obra.

11 imputats ja han declarat

La de Bustos és la declaració més destacada des que divendres van començar les compareixences dels detinguts i imputats per aquest cas.  Dissabte va ser el torn, entre altres, de la dona i el germà de l'alcalde, i de l'alcaldessa de Montcada i Reixac, a banda de diversos empresaris. Tots els imputats que han declarat han defensat la seva innocència, però un exempresari de la construcció ha admès que va pagar comissions per accedir a adjudicacions d'obres.

La parella de Bustos, Montse Costa, va reivindicar la seva innocència i la de tots els treballadors del consistori. També va proclamar la seva innocència l'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, imputada per un presumpte delicte de tràfic d'influències.

En el cas de l'alcaldessa, el jutge investiga si va fer un concurs a mida per a una persona a instàncies del dirigent del PSC Daniel Fernández, també imputat. María Elena Pérez, a través d'un comunicat, ha assegurat que els procediments de contractació municipal es van fer amb total legalitat.

Empresa constructora a dit

Segons fonts judicials, alguns dels empresaris han declarat aquest dissabte davant el jutge que l'exregidor del PP de Sabadell, Jordi Soriano, els hauria recomanat la tria d'alguna empresa constructora, però han negat el pagament de comissions.

Aquesta afirmació afecta l'empresa funerària Torra, que va subcontractar unes obres a l'empresa d'un dels 12 detinguts. L'advocat dels responsables de la funerària, Jordi Pina, ha explicat que els seus clients són innocents dels càrrecs de suborn que se'ls imputen.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut