Alfred Bosch, entrevistat al programa "Els matins" de TV3.
Alfred Bosch, entrevistat al programa "Els matins" de TV3.
Sant Joan Despí

Bosch: "Qui més malversa és l'estat central"

El cap de llista per Barcelona de la coalició que formen Esquerra Republicana de Catalunya, Reagrupament i la plataforma Catalunya Sí, Alfred Bosch, ha assegurat, al xat amb el 324.cat que "qui més malversa és l'estat central". Segons Bosch, hi ha moltes coses per retallar abans que sanitat i educació, com "ministeris superflus i coses com el Senat o la Corona". En aquest sentit, Bosch ha explicat que calculen que cada ministeri suprimit estalviaria 900 milions d'euros, i que retallar el pressupost de Defensa com ha fet Merkel a Alemanya suposaria 7.000 milions d'euros.

Actualitzat
Bosch ha defensat la necessitat de ser presents a Madrid amb l'argument que "tots els que s'han emancipat d'un altre Estat han anat al centre a defensar la seva causa", i ha recordat que ho van fer "fins i tot independentistes catalans com Francesc Macià". Tot i això, considera que "el que no servirà de res és votar 25 diputats que quan arriben a Madrid es tornen invisibles, o 10 que es rendeixen al poder espanyol", en una clara referència al PSC i a CiU. L'opció de la coalició independentista, serà, segons Bosch, "plantar cara, dir molt clar i ferm el que volem i defensem, i anar creixent Catalunya endins, que és on hem de buscar i trobar la justícia i la llibertat nacional."

"Més independència, menys crisi"


En resposta a la pregunta de si el pacte fiscal no significa perpetuar l'autonomisme, el candidat independentista ha considerat que per al País Basc no ha estat així: "Ells s'hi han acostat". I ha matisat: "Per una simple raó, perquè si administres bé els recursos i la gent veu que el seu benestar i la seva vida millora, comencen a entendre en positiu que com més independència, menys crisi." Bosch també s'ha mostrat convençut que la independència suposaria menys atur.

Ajudes a emprenedors i dació en pagament, entre les propostes


Bosch ha explicat que una de les propostes de la coalició és ajudar els emprenedors i que "no haguessin de pagar taxes i costos d'inici, inclosa la reducció dels tràmits burocràtics", a més d'"unes vacances fiscals de 5 anys, que al cap d'aquest període permetessin reordenar el pagament d'IRPF al llarg del període". Una altra de les mesures que ha defensat és la dació en pagament per evitar desnonaments, perquè "és una vergonya que la gent hagi de pagar i a més perdre la casa".

Solidaritat, "per a properes cites"


Respecte a l'absència de Solidaritat a la coalició que representa, el candidat ha assegurat que "es va intentar fins al darrer minut" sumar-los, però "el pes dels desencontres és encara fort, i en quatre dies no vam poder superar-los". Malgrat això, s'ha mostrat confiat que "ho resoldrem per a les properes cites" i ha ressaltat que "aquest cop només una candidatura serà comptabilitzada com a independentista".

Entrevista a "Els matins"

Al programa "Els matins" de TV3, el candidat també ha explicat que la coalició que representa va a Madrid per "explicar que volem marxar". Segons Bosch, "s'ha acabat el temps de les transaccions i s'ha acabat el peix al cove". "Ara hem d'anar cap a la majoria d'edat, no necessitem tuteles", ha assegurat, en el sentit que Catalunya ha d'administrar-se a si mateixa.

El candidat per Barcelona ha recordat que una tercera part dels impostos que es paguen a Catalunya no tornen, xifra que ha considerat que "són molts diners". És en aquest sentit que assegura que l'actual estat del benestar és sostenible a Catalunya: "No som Grècia, no hem viscut per sobre de les nostres possibilitats, sinó per sota, perquè perdem molts diners". "Hem estat rescatant Espanya", ha conclòs.

Diners a banda, el cap de llista d'Esquerra també ha assegurat que "han judicialitzat Catalunya", en referència a les sentències del Tribunal Constitucional, que, segons ell, "ens ataquen directament". "El país està frustrat. Ara hem de fer-nos respectar i recuperar l'autoestima", ha afegit.

"Marea blavíssima"

Bosch també ha parlat sobre la possibilitat que el Partit Popular obtingui una majoria absoluta, un escenari que ha afirmat que no vol.  "Ara bé", ha afegit, "si ens escanyen encara més, els independentistes aprofitarem la conjuntura". I és que per Bosch, "aquestes eleccions no van d'entendre's amb el govern, sinó de qui es plantarà millor davant d'aquesta marea blavíssima".

Respecte a la gestió que es fa dels diners des de Madrid, i com ja ha apuntat al xat amb el 324.cat, el candidat republicà proposa la supressió de quatre ministeris: Cultura, Sanitat i Educació, perquè les competències ja estan transferides a Catalunya, i Agricultura, "perquè el fan servir en contra nostra".

Un cara a cara que "ens va donar la independència"


Sobre el cara a cara que aquest dilluns al vespre han fet els candidats del PP i del PSOE, Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba, Bosch considera que es va fer d'"esquena a Catalunya". "Ens van donar la independència", ha assegurat Bosch en referència al debat, ja que "Catalunya no hi va sortir" en cap moment i, en canvi, "Madrid va sortir 23 vegades". En una entrevista al programa "Els matins" de TV3, Bosch ha assegurat que Espanya "ens fan pagar en clau catalana" però després "volen que votem en clau espanyola".
Anar al contingut