Barcelona

Bono avisa que un referèndum d'autodeterminació és situar-se fora de l'ordre democràtic

L'expresident del Congrés José Bono adverteix Mas que si lidera la secessió d'Espanya estarà incomplint la llei i se situarà fora de l'ordre democràtic, però admet errors en l'estat autonòmic i diu que la Constitució es pot canviar amb consens.

RedaccióActualitzat
En dues entrevistes a "Els matins" i "El matí de Catalunya Ràdio", l'expresident del Congrés dels Diputats i exministre del PSOE José Bono s'ha mostrat crític amb com es va desenvolupar el sistema autonòmic espanyol, del qual ha dit que va desdibuixar les realitats basca i catalana, va donar una sortida a una situació tensa però no una solució. Respecte a l'actual moment polític, Bono ha demanat respecte i claredat per totes bandes.

Bono no veu CiU com un partit radical i recorda que s'ha de respectar la Constitució, que si cal es pot modificar amb acord. "No podem negar la realitat ni maleir-la. Aquests que es tapen els ulls i diuen que no passa res, això són quatre contes. No, no, això no és un conte, això és molt important. Dit això li diré que la Constitució es pot modificar, però no pel camí del mig i jo, veient el senyor Duran per exemple, o el senyor Mas no me'ls imagino, malgrat les declaracions que de vegades es fan, com si fossin uns revolucionaris soviètics de l'any 17, trencant les lleis. Aquestes persones són persones d'ordre, Convergència i Unió és un grup d'ordre que, a més a més ha ajudat a governar Espanya. No me'ls imagino saltant-se a la torera la llei.

Bono ha advertit el president de la Generalitat, Artur Mas, que la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació incompliria la legalitat i ha utilitzat un símil quan ha recordat que s'ha de respectar la Constitució Espanyola: "El que no podem fer és estar jugant una partida d'escacs i de sobte, a la meitat de la partida, dir: 'l'alfil es mourà com el cavall'. Això no pot ser. I si tu li dius que no: 'Doncs m'emporto el tauler'. Escolti, això no és democràtic. Se'l pot emportar? Sí. Si vostè té més força que jo, se l'emportarà, però llavors no em digui que és una persona d'ordre que juga als escacs. Vostè és un violent que em treu el tauler".

I ha afegit, "davant les emocions, asserenem-les. La llei. La Constitució és eterna? No, home, no. Es pot canviar la Constitució, però pel seu cabal, pel camí del mig. Com ella diu, a cops no, eh!"

De tota manera, Bono ha assegurat que li va doldre veure centenars de milers de catalans que es manifestaven a favor de la independència l'11 de setembre i per això considera que s'ha de dialogar i admetre que s'han comès equivocacions. "Hauríem de parlar, ens hauríem d'entendre", ha dit. "Reconèixer que tots hem comès errors, els nacionalistes, els socialistes, el PP, els republicans, els separatistes, tots, i, adonar-nos que, a aquestes alçades del segle, és molt més important estar junts que no pas separats." Bono reitera que Catalunya serà més pobra fora d'Espanya.

D'altra banda, l'exdirigent socialista ha admès que la negociació i aprovació de l'Estatut va ser un error, tant dels partits catalans com del llavors president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero.


ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut