Lleida

Baltasar assegura que la captació del Segre seria per un màxim de vuit mesos

El possible traspàs d'aigua del riu Segre cap al Llobregat es durà a terme només a partir de la tardor, en cas que el sistema Ter-Llobregat estigui en situació d'emergència i per un període màxim de vuit mesos. Aquestes són les condicions que el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha fixat aquest dimarts des de Lleida mateix. Després que la setmana passada el govern va obrir la porta a una possible "captació" d'aigua del Segre, ara el conseller ha precisat en quines condicions es faria, ha garantit que no perjudicarà els regants ni usuaris de les comarques de Lleida i ha rebutjat la paraula transvasament. Baltasar ha preferit parlar d'"aportació temporal" amb l'argument que la infraestructura es desmuntarà en cas que no faci falta.

Actualitzat
Francesc Baltasar ha explicat que "l'aportació temporal" del riu Segre al Llobregat per la galeria de serveis del túnel del Cadí es farà "no abans de la tardor" i només si continua la sequera i el sistema Ter-Llobregat està en situació d'emergència. Baltasar ha garantit el cabal mínim del riu Segre i ha posat data final a la mesura: "El període màxim que avaluem, en el cas que hagués d'entrar en vigor això a l'octubre, seria com a màxim per vuit mesos i es produiria posteriorment el seu desmuntatge", ha remarcat.

Baltasar, que ha atès els mitjans des de la capital del Segrià en la roda de premsa que fa quinzenalment per informar de la situació de sequera, ha xifrat en uns 20 milions d'euros el cost de portar l'aigua de Lleida al riu Greixa, afluent del Llobregat, al peu de l'accés al túnel del Cadí.

El conseller ha afegit que només es treurà aigua si el Segre porta més de 3 metres cúbics per segon, que se'n treurà un màxim d'1,5 metres cúbics per segon i que la instal·lació es desmuntarà en cas que no sigui necessària o bé quan entri en funcionament la dessalinitzadora del Llobregat, que ha d'estar en servei la primavera del 2009.

El titular de Medi Ambient ha reconegut que la sequera provoca dèficits d'aigua no només a Barcelona i la seva àrea, sinó també en punts com les comarques lleidatanes, per això ha fet una crida a totes les institucions i a la societat en general per buscar solucions al problema.

Baltasar ha recordat que, a banda del transvasament temporal, s'han impulsat mesures com la recuperació de pous, portar aigua en vaixells o la contenció de la demanda. "L'objectiu és que no es produeixin talls en el subministrament", ha dit, al mateix temps que ha considerat que la pitjor situació es viurà a la tardor, si no plou.

La possibilitat de portar aigua del Segre cap a la conca del Llobregat ha provocat un fort rebuig a les comarques de Lleida. Aquest mateix dimarts, els regants del canal d'Urgell han alertat que, si no plou, només tenen aigua per dues o tres setmanes.

També hi ha hagut mostres de rebuig a Tarragona, on el delegat de la Generalitat a la demarcació, Xavier Sabater, ha intentat tranquil·litzar els sectors implicats i ha afirmat que l'aigua està garantida pel territori. La comunitat de regants de les Terres l'Ebre ha denunciat la "manipulació mediàtica" de la sequera que s'està fent des de Barcelona i han assenyalat especialment les xifres que es destinen al regadiu. Els regants consideren que seria "un grau de llei" portar aigua dels aqüífers de Tarragona cap a Barcelona i interconnectar les xarxes.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut