Andorra

La coalició de centredreta Demòcrates per Andorra torna al govern andorrà

Andorra ha celebrat eleccions generals anticipades amb un 74,14% de participació, una xifra lleugerament inferior al 75,3% del 2009. La coalició de centredreta Demòcrates per Andorra torna al govern amb majoria absoluta. L'actual cap del govern, el socialdemòcrata Jaume Bartumeu, es va veure obligat a convocar els comicis perquè no tenia el suport necessari per aprovar els pressupostos i la llei de l'IVA. D'una població de 80.000 habitants, només 22.000 tenen dret a vot, i l'han exercit 16.201 persones.

Actualitzat
Amb el 100% dels vots escrutats, la coalició de centredreta Demòcrates per Andorra, liderada per Antoni Martí, i formada per diversos partits, com el reformista i el liberal, ha guanyat per majoria absoluta amb el 55,15% dels vots. Aquesta victòria tanca una breu etapa socialdemòcrata, que només ha durat dos anys. L'any 2009 va ser elegit el partit de Jaume Bartumeu, després de catorze anys de governs liberals.

Martí ha aconseguit els millors resultats de la història del centredreta andorrà, amb 21 escons, seguits del Partit Socialdemòcrata de Jaume Bartomeu amb 5 escons, i Unió Laurediana tindrà 2 representants al Consell General. Andorra pel Canvi, la que era fins ara la tercera força del país, ha perdut els tres consellers que havia obtingut en les eleccions del 2009 i s'ha quedat sense representants.

Un cop se n'han conegut els resultats, Jaume Bartumeu, representant del govern sortint, ha dit que espera que hi hagi "una transició ràpida pels moments importants que viu el país" i ha assegurat que farà el que pugui per tal que aquesta sigui "abans de dos mesos". Bartumeu ha valorat els resultats com "molt adversos i clarament de càstig" i ha reconegut que "governar en èpoques de crisi no és fàcil".

La campanya electoral havia tingut com a principal eix la situació econòmica. Les dificultats que travessen empreses i famílies i les necessitats de reformes profundes requereixen un pla de xoc que els partits han intentat explicar aquests tretze dies de campanya. Definir un model de país ha estat una altra de les principals qüestions que han estat en joc en aquesta campanya.

Els socialdemòcrates havien demanat durant la campanya una majoria àmplia que els permetés continuar les reformes econòmiques començades. El partit de Jaume Bartumeu ha impulsat mesures com la delicada reforma fiscal que ha de permetre a Andorra acostar-se una mica més a la Unió Europea. El 2010 el país ja va sortir de la llista de paradisos fiscals de l'OCDE.

Només un 30% d'electors

Aquests han estat els sisens comicis generals que s'han fet a Andorra des de l'aprovació de la Constitució, l'any 1993.

Un total de 21.850 ciutadans andorrans, el 30% dels residents al Principat, estaven cridats a les urnes. El 18,2% del cens, 3.987 persones, havia emès el vot de forma anticipada, fet que suposava un 33% més que fa dos anys. Al final, però, la participació ha estat lleugerament inferior al 75,3% de l'any 2009. En aquestes eleccions hi han votat 16.201 persones, un 74,14% del cens.

En el Consell General del Principat hi ha 28 consellers, dels quals 14 provenen de les llistes territorials, dos de cada parròquia, i els 14 restants es decideixen per escrutini proporcional plurinominal, és a dir, els consellers es reparteixen pel percentatge total dels vots a les llistes nacionals.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut