El comissari europeu de Competència, Joaquín Almunia, als esmorzars del Fórum Europa a Madrid.
El comissari europeu de Competència, Joaquín Almunia, als esmorzars del Fórum Europa a Madrid.
Madrid

Almunia diu que la "desgràcia" del "problema" català la va iniciar el PP quan va recórrer l'Estatut

El comissari socialista creu que seria desitjable un debat polític seriós i que tot plegat es pot solucionar "d'una altra manera"

RedaccióActualitzat

El comissari europeu de la Competència i exsecretari general del PSOE Joaquín Almunia, està convençut que la consulta del 9-N se suspendrà després que el Tribunal Constitucional l'admeti a tràmit durant almenys cinc mesos prorrogables.

Per Almunia, el "problema" català va començar quan el PP va recórrer l'Estatut que ja havien aprovat els catalans. "La desgràcia que tenim és que es va seguir aquesta via, hi va haver un referèndum (...), el PP el va recórrer al Tribunal Constitucional i aquí va començar un problema, però són problemes que en democràcia tenen solució".

El comissari socialista creu que seria desitjable un debat polític seriós i que tot plegat es pot solucionar "d'una altra manera" com discutir una reforma estatutària d'acord amb la Constitució i després sotmetre-la a la votació del poble de Catalunya, que és el que es va fer en la legislatura de José Luis Rodríguez Zapatero amb l'Estatut. Per Almunia, una solució té un curs jurídicoconstitucional que continuarà, però com a problema polític "ha de discutir-se políticament".

Tot i qualificar la Constitució espanyola com una "benedicció", encara que hagi de ser revisada abans que s'"esgoti", ha assegurat que d'acord amb la carta magna "sembla obvi que una consulta d'aquesta naturalesa no la pot exercir una sola comunitat autònoma".

Anar al contingut