Barcelona

Alícia Sánchez-Camacho afirma que la Gran Bretanya ha suspès una autonomia i "no ha passat res"

Alícia Sánchez-Camacho adverteix Artur Mas que, si actua al marge de la llei, s'haurà d'atendre a les conseqüències. La líder del Partit Popular català recorda, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", que el Regne Unit va suspendre l'autonomia de l'Ulster, a Irlanda de Nord, i "no ha passat res". Ha afegit, però, que aquest cas no és comparable amb el de Catalunya.

RedaccióActualitzat

La líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha afirmat que si el president de la Generalitat, Artur Mas, incompleix la Constitució hi haurà conseqüències. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Sánchez-Camacho s'ha referit al cas de l'Ulster: "La Gran Bretanya també ha suspès una autonomia, la de l'Ulster. La va suspendre de manera pacífica. Aquí es parla de suspensió d'autonomia i sembla que sigui el gran sotrac antidemocràtic". La dirigent popular ha remarcat que no estava comparant Catalunya amb Irlanda del Nord, tot i que ha assenyalat: "La Gran Bretanya ha estat capaç de negociar això [el referèndum d'Escòcia] perquè ho permet la seva Constitució, que no és una Constitució escrita, i també ha estat capaç de suspendre una autonomia per qüestions de violència a Irlanda del Nord, que no són comparables, i no ha passat res."

Alícia Sánchez-Camacho adverteix que l'Estat es pot veure obligat a aplicar l'article 155.2 de la Constitució, si el president de la Generalitat s'entossudeix a fer una consulta encara que el Congrés li hagi denegat la competència per fer-ho. Un article que no només implica la suspensió de l'autonomia: "Es poden prendre moltes decisions, des d'inhabilitacions, des de canvis de govern, des de moltes altres coses. No es té perquè menystenir cap competència. És una mesura que està recollida en la Constitució Espanyola". I en cas d'incompliment, la líder del PP assegura: "Evidentment, hi haurà conseqüències, i no seran de qui ho aplica, sinó que seran de qui ho incompleix."

La presidenta del PP català també ha dit que Artur Mas cometrà un delicte de malversació si destina recursos a fer una consulta fora de la Constitució. Sánchez-Camacho ha defensat un cop més la impugnació del seu partit dels pressupostos de la Generalitat per a l'any que ve.

La presidenta del PP català argumenta que han portat els comptes al Consell de Garanties Estatutàries perquè consideren il·legal que el govern dediqui una partida de 5 milions d'euros per a una consulta que no té el vistiplau pel govern espanyol. Camacho està convençuda que Mas no té cap intenció de pactar-la i per això li fa aquesta advertència: "Si després de l'aprovació dels pressupostos el senyor Artur Mas o el govern de Catalunya es gasta un sol euro en el cens electoral o es gasta un sol euro en el procés d'aquesta consulta independentista estaria incorrent en un delicte de malversació de fons". Segons la dirigent popular, "ja han fet la previsió, i això és inconstitucional; per tant, com que no hi ha d'estar perquè no està autoritzada, no ha de figurar al pressupost".

Sánchez-Camacho insta el govern a acceptar la decisió del Congrés dels Diputats si li denega el traspàs de la competència per convocar la consulta. La líder popular retreu a Mas que només vulgui dialogar amb el president Rajoy sobre aquesta qüestió i no tingui cap intenció de recuperar un marc de bones relacions entre els dos executius.

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut