Barcelona

Alguns alcaldes demanen una llei que els reguli el sou per evitar polèmiques

La constitució dels ajuntaments sortits de les eleccions del 22 de maig ha portat un degoteig de polèmiques sobre el sou dels alcaldes. Diversos consistoris han decidit d'augmentar-los, alguns per motius objectius i d'altres amb arguments més subjectius. Aquesta qüestió forma part de l'autonomia municipal i no està regulada. Les associacions municipalistes fan recomanacions, però ja hi ha veus que demanen també una reforma de la llei que fixi les retribucions dels alcaldes.

Actualitzat
Amb la majoria d'assistents en contra, l'Ajuntament de Dosrius va aprovar l'augment d'un 15% del sou de l'alcalde, que passarà a cobrar 45.000 euros bruts anuals. Una polèmica semblant va portar l'alcalde de Mollet del Vallès a rebaixar un augment de sou del 32% al 10%. Cobrarà 65.000 euros anuals.

Són només dos dels casos que s'han produït després dels resultats del 22 de maig i que van quedar recollits en el mapa del sou dels alcaldes elaborat pel periodista Saül Gordillo.

Pel que fa a Dosrius, l'increment es va atribuir a l'augment d'habitants, que ja passen dels 5.000. El sou que recomanen les entitats municipals per a aquest volum població també és més alt. I és que actualment no hi ha cap regulació dels sous dels càrrecs electes municipals.

L'autonomia municipal, que consagra la Constitució, dóna poder als ajuntaments per autoorganitzar-se fins i tot en l'apartat del sou de l'alcalde. Les associacions de municipis recomanen uns salaris en funció dels habitants del municipi, però no són d'obligat compliment.

Arran de les últimes polèmiques, alguns alcaldes, com el de Granollers, han demanat una llei que ho reguli. El batlle de Granollers, Josep Mayoral, argumenta que ha de ser un "tema conegut pel conjunt de la població" i no "un element de debat cada quatre anys".

La proposta ha obert el debat entre els juristes. Els que hi estarien d'acord creuen que s'haurien d'establir uns límits de sou en funció dels habitants i el pressupost municipal. Recalquen, però, que els alcaldes han de tenir uns sous acceptables. Altres opinen que no cal una llei, sinó augmentar la transparència.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut