Mali

Al-Qaeda demana l'excarceració de diversos presos islamistes a Mauritània a canvi dels tres cooperants catalans

L'organització terrorista Al-Qaeda al Magreb Islàmic (AQMI) ha demanat l'excarceració de diversos islamistes presos a Mauritània a canvi de l'alliberament dels tres cooperants catalans que manté en el seu poder al nord de Mali, segons informen algunes agències de notícies. Una font anònima ha explicat que venia de veure els islamistes i que aquests han deixat clar que el que volen és l'alliberament dels seus combatents. El govern espanyol, però, diu que no té constància d'aquesta petició d'Al-Qaeda. Aquest dijous el primer ministre maurità va assegurar que el seu govern refusava negociar amb "terroristes" i menys encara intercanviar ostatges per presoners.

Actualitzat
Segons les agències de notícies France Press i EFE, que citen fonts pròximes a la investigació, la branca magrebina d'Al-Qaeda demana ara l'excarceració de presos islamistes que compleixen pena a Mauritània a canvi d'alliberar els tres cooperants catalans segrestats a Mali.

El Ministeri d'Afers Exteriors espanyol, però, assegura que desconeix que Al-Qaeda hagi posat noves condicions per fer efectiu l'alliberament, i el ministre Miguel Àngel Moratinos ha dit que només és un rumor.

Fins ara, la branca magrebina d'Al-Qaeda havia exigit l'alliberament d'islamistes presos en el cas de l'ostatge francès Pierre Camatte, alliberat el 23 de febrer, i de la parella italiana que encara manté segrestada, però no ho havia fet en relació amb els cooperants espanyols. Aquesta absència de reivindicació, unida a l'optimisme expressat en les últimes setmanes per les autoritats de Mali, feia pensar que el grup que va segrestar Alicia Gámez, Roque Pascual i Albert Vilalta es limitava a demanar un rescat econòmic.

L'exigència d'alliberament de terroristes islamistes empresonats a Mauritània podria complicar significativament les possibilitats d'una ràpida resolució del segrest. El primer ministre maurità, Moulaye Ould Mohamed Laghdaf, havia assegurat, en una conferència de premsa a Nouakchott, que el seu país "mai negociarà amb els terroristes" d'AQMI per excarcerar presos salafistes a canvi de l'alliberament d'ostatges. Laghdaf va explicar que "s'estan seguint tres estratègies per tractar la qüestió del terrorisme", i que cap no passava per la negociació.

Segons va exposar, aquestes vies són: el diàleg amb els terroristes per convènce'ls de la contradicció entre els seus mètodes i la religió musulmana, la inserció dels joves mauritans a través de projectes econòmics, i, "finalment, la força".

De fet, Mauritània va cridar a consultes la setmana passada el seu ambaixador a Mali en protesta per l'alliberament de quatre islamistes empresonats a Bamako (entre ells, un maurità), una de les condicions exigides per Al-Qaeda per alliberar l'ostatge francès Pierre Camatte. També Algèria va retirar provisionalment el seu ambaixador a Mali i va criticar durament l'alliberament dels terroristes, que va considerar una "actitud no amistosa" per part de Bamako en contra de la convenció bilateral de cooperació judicial entre els dos països.

Al-Qaeda havia exigit l'alliberament de diversos presos islamistes a Mauritània a canvi dels ostatges italians Sergio Cicala, de 65 anys, i la seva dona Philomena Kabouré, de 39 anys i originària de Burkina Faso, sobre els quals va fixar un primer ultimàtum que va vèncer el dilluns 1 de març. Els italians van ser segrestats el 17 de desembre al sud-est de Mauritània quan es dirigien en automòbil cap a Burkina Faso. Diumenge passat AQMI va difondre una gravació en què un ostatge italià exhortava a la "gran generositat" de Silvio Berlusconi per salvar la seva vida i la de la seva esposa.

Els tres catalans, cooperants de l'ONG barcelonina Acció Solidària, els van segrestar el 29 de novembre de l'any passat a Mauritània, quan anaven amb un comboi amb ajuda humanitària que transitava per la principal carretera del país. Posteriorment els van portar al nord de Mali, igual que els italians.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut