València

Acció Cultural desconnecta els repetidors que envien el senyal de TV3 al País Valencià

TV3 ja no es veu al País Valencià. Acció Cultural ha decidit aturar totes les emissions després que el govern de Francisco Camps ha notificat a l'entitat que la sancionaria amb multes de 120.000 euros mensuals si no apagava a partir d'aquest divendres els repetidors del Mondúver, a Gandia, i el de Castelló, que permetien veure TV3. L'entitat ha pres la decisió en una reunió aquest dijous al vespre.

Actualitzat
TV3 ja no es pot veure a les televisions del País Valencià. Quan s'ha acabat el "Telenotícies vespre" d'aquest dijous, 17 de febrer, Televisió de Catalunya s'ha apagat després de 25 anys al territori valencià. I això ha passat perquè Acció Cultural ha decidit en una junta directiva celebrada dijous al vespre aturar les emissions per evitar una multa mensual de 120.000 euros.

El govern de Francisco Camps els havia amenaçat amb sancions d'aquesta quantia si seguien emetent a partir d'aquest divendres. Amb aquesta apagada, l'associació presidida per Eliseu Climent evita unes multes a què no podria fer front i que, segons l'entitat, posaria en risc la seva supervivència. Acció Cultural del País Valencià acusa el govern que presideix Francisco Camps de voler ofegar-los econòmicament.

La sanció s'imposaria en funció d'una modificació legal introduïda a final d'any a través de la llei d'acompanyament dels pressupostos pel 2010, que l'entitat interpreta com un càstig econòmic a una associació cultural sense ànim de lucre.

Acció Cultural ja ha rebut sancions per valor de més de 700.000 euros i de fet a finals de març n'ha de pagar 600.000. A més a més, ja tenia bona part de la seva xarxa de repetidors clausurada per ordre judicial.

26 anys de TV3 al País Valencià

El senyal de Televisió de Catalunya es va estendre al País Valencià entre el 1984 i el 1986, any en què va arribar a tot el territori gràcies als repetidors instal·lats per Acció Cultural amb l'aportació econòmica de milers de valencians.

Els conflictes per veure TV3 al País Valencià s'anaven succeint però també s'anaven superant fins que el març de 2007 el govern de Francisco Camps va iniciar un procés de tancament de repetidors que ha culminat aquest dijous amb una apagada total. El desembre de 2007 i amb ordre judicial a la mà va clausurar el repetidor de la Carrasqueta, al sud del país. L'any següent en van tancar els de la Ribera Alta i la Costera, i després l'emissor de la serra Perenxisa, el de les comarques centrals, i el de Morella.

Hi ha hagut mobilitzacions arreu del país i intents de negociació entre els governs autonòmics. El març de 2010 Acció Cultural va recollir més d'un milió de signatures perquè es pugui tramitar una iniciativa legislativa popular (ILP) que canviï la llei. Res, però, ha evitat que es veiés aquest dijous al vespre als televisors valencians el missatge "sense senyal".

Les xarxes socials s'han fet ressò de la notícia i molts internautes expressaven el seu rebuig.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut