Treballadors de l'Hospital de Bellvitge, a fora de l'hospital durant un descans
Treballadors de l'Hospital de Bellvitge, a fora de l'hospital durant un descans (EFE / Toni Albir)

94 morts hospitalàries per coronavirus en un dia en què pugen els contagis a Catalunya

Actualitzat

En les últimes 24 hores, 94 persones han mort per coronavirus als hospitals catalans. És la xifra diària més alta des del 24 d'abril, fa onze dies.

Fins ara, 6.247 persones han mort de coronavirus als centres hospitalaris catalans.

 

Aquest dimarts s'ha registrat la xifra més alta de morts per coronavirus dels últims onze dies
Aquest dimarts s'ha registrat la xifra més alta de morts per coronavirus dels últims onze dies


Segons les dades de la conselleria de Salut, des de l'inici de l'epidèmia a Catalunya s'han registrat 58.559 positius de la Covid-19, 659 més que els que es van notificar aquest dilluns. Aquests són casos confirmats per una prova diagnòstica, ja sigui PCR o un test ràpid.

A més, hi ha 147.784 persones amb símptomes del virus que un metge ha classificat com a cas sospitós d'infecció. D'aquesta manera, el total de casos de coronavirus a Catalunya, sumant confirmats i sospitosos, supera els 200.000: 206.343.

Del total de positius, 8.940 són professionals sanitaris.

 

Els nous positius de coronavirus a Catalunya han repuntat en les últimes 24 hores

 

L'R0 baixa fins a 1

La taxa de reproducció dels contagis, coneguda com R0, que calcula el nombre de persones que infecta cada individu que té la malaltia, ha baixat fins a 1. És a dir, que cada contagiat de la Covid-19 passa la malaltia a una persona. Com més alt és l'R0, més lluny s'està de poder controlar la pandèmia.

Després d'estar dotze dies per sota d'1 durant la segona quinzena d'abril, ara portava una setmana per sobre.

 

La taxa de contagi del coronavirus ha baixat fins a 1 aquest dimarts
La taxa de contagi del coronavirus ha baixat fins a 1 aquest dimarts

 

Una altra dada positiva és el descens dels pacients ingressats de gravetat, que baixa fins a 518. En total, des de l'inici de l'epidèmia, 3.911 persones han estat ingressades de gravetat per Covid-19.

 

Els pacients ingressats greu per coronavirus continuen baixant i ara n'hi ha 518
Els pacients ingressats greu per coronavirus continuen baixant i ara n'hi ha 518


Des de l'inici de la pandèmia de coronavirus a Catalunya, s'han comptabilitzat fins avui un total de 32.716 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb la Covid-19.

En les últimes hores, les altes han superat els nous contagis de coronavirus.

 

El nombre d'altes hospitalàries ha superat el de nous contagis de coronavirus aquest dimarts
El nombre d'altes hospitalàries ha superat el de contagis nous per coronavirus aquest dimarts


Segons les dades dels serveis funeraris, que segueixen un recompte diferent al dels hospitals, fins ara han mort 10.785 persones a Catalunya amb coronavirus o com a casos sospitosos.


Repunt de morts a Espanya: 244

Al conjunt d'Espanya, les dades publicades pel Ministeri de Sanitat aquest dimecres mostren un repunt del nombre de les morts diàries: se n'han notificat 244.després de tres dies en què la xifra de víctimes mortals es mantenia per sota de les 200 diàries.

En total, 25.857 persones ja han perdut la vida a causa de la pandèmia.

Els casos diagnosticats amb PCR, d'altra banda, són des d'aquest dimecres més de 220.000, i el total de positius detectats també amb altres proves arriba a les 253.682 persones contagiades de Covid-19.

A més, 126.002 persones ja han estat donades d'alta, xifra que és gairebé la meitat de tots els positius detectats.


Desconfinament a dues velocitats?

En el segon dia de la fase zero de la desescalada, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha plantejat la possibilitat que l'àrea de Barcelona no entri en la fase 1 a partir de dilluns que ve.

Vergés creu que Catalunya no passarà les fases de la desescalada d'una manera homogènia i ha alertat que a l'àrea metropolitana, on hi ha ciutats grans amb una gran densitat de població, el risc de rebrot és més gran.

Tot plegat, podria provocar que Catalunya visqui un desconfinament a dues velocitats. De les nou regions sanitàries, és molt diferent la incidència del coronavirus a Barcelona, les regions metropolitanes nord i sud i la Catalunya central (pel brot de la conca d'Òdena) que no pas a les regions de Girona, Lleida o l'Alt Pirineu i Aran.

 

La incidència del coronavirus en les nou regions sanitàries de Catalunya
La incidència del coronavirus en les nou regions sanitàries de Catalunya

 

Votació de la pròrroga de l'estat d'alarma

D'altra banda, aquest dimecres el Congrés dels Diputats votarà la prolongació de l'estat d'alarma. L'acord entre el govern espanyol i Ciutadans facilita molt que l'executiu de Pedro Sánchez aconsegueixi els vots necessaris perquè aquesta pròrroga, la quarta, tiri endavant.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut