Una dona oneja una bandera del Kurdistan (Reuters)
Una dona oneja una bandera del Kurdistan (Reuters)
Irbil

Nou de cada deu votants opten per la independència del Kurdistan iraquià

Després del triomf aclaparador del "sí" en el referèndum, que va tenir prop d'un 80% de participació, el president d'aquesta regió autònoma del nord de l'Iraq ha fet una crida al govern de Bagdad per començar un procés de diàleg

RedaccióActualitzat

Aclaparadora victòria del "sí" al referèndum del Kurdistan iraquià. Segons els resultats oficials, el 92,73% dels vots emesos han estat a favor de la independència d'aquesta regió autònoma del nord de l'Iraq, de majoria kurda. El president de la regió, Massud Barzani, ho va anunciar a la nit en un missatge televisat, l'endemà de la consulta. La participació ha estat del 72,16%, és a dir, una mica més de 3,3 milions de votants.

Barzani ha fet una crida al govern federal de Bagdad -que s'oposa al referèndum- per iniciar un procés de diàleg seriós, defugint les sancions. La consulta no és vinculant i, per tant, no implica immediatament la independència en aquest territori. Barzani és conciliador:

"No volem cap problema amb els països veïns. És millor que cooperin amb nosaltres i que tinguin un paper positiu en la solució dels problemes entre Irbil i Bagdad. Poden escoltar els punts de vista de la regió. Aquest és el camí correcte, no les amenaces i l'assetjament."

Però la pressió sobre el Kurdistan va pujant de to. El primer ministre iraquià, Haider al-Abadi, ha exigit l'anul·lació dels resultats del referèndum per iniciar qualsevol negociació. De moment, el govern federal de l'Iraq ha anunciat que bloquejaran el trànsit aeri del Kurdistan si el govern regional no li entrega el control dels aeroports i el dels passos terrestres en el termini de 72 hores. El parlament de Bagdad ja va aprovar dilluns una resolució reclamant el desplegament de tropes a la zona, però encara no s'ha materialitzat.

Fora de les fronteres iraquianes, el referèndum també ha rebut el rebuig de Turquia, Síria i l'Iran, que temen que serveixi d'estímul per a les seves respectives minories kurdes per reclamar també la independència. Els Estats Units s'han afegit a les crítiques al referèndum perquè consideren que pot afectar negativament la lluita contra Estat Islàmic a la regió.

ARXIVAT A:
KurdistanKurds
Anar al contingut