El foc s'ha declarat aquest dijous a la tarda

L'incendi al País Valencià afecta ja més de 4.000 hectàrees: "La situació és crítica"

Una negligència i la sequera serien les causes del foc a Vilanova de Viver, que va començar aquest dijous en un barranc i ja ha obligat a desallotjar 1.500 persones
Redacció Actualitzat
TEMA:
Incendis

Un incendi forestal que crema des d'aquest dijous a Vilanova de Viver, entre el País Valencià i l'Aragó, ha obligat a desallotjar més de 1.500 persones de diferents nuclis de població.

El foc ja afecta una àrea d'unes 4.000 hectàrees i un perímetre del voltant de 30 quilòmetres, segons ha informat Gabriela Bravo, consellera de Justícia.

El flanc que més preocupa és el dret, perquè amenaça la serra d'Espadà i el seu parc natural. Els esforços dels bombers se centren aquest migdia a perimetrar el foc, que va en direcció a Montanejos i ja ha arribat a un barranc de molt difícil accés, cosa que complica encara més les tasques d'extinció.

L'incendi ha arribat a un barranc de difícil accés (Bombers Forestals del País Valencià)

Aquest divendres a primera hora s'han reincorporat 18 mitjans aeris a les tasques d'extinció del foc, que va començar en una zona boscosa a la comarca de l'Alt Millars, una àrea molt seca per la falta de pluges. La zona on va començar el foc té un alt risc de despoblament i el turisme de natura i termal és un dels principal reclams.


Una negligència, possible causa del foc

Segons les primeres hipòtesis, una negligència agrícola i la sequera serien les causes d'un foc que atia el vent de ponent i que, com que va avançant, ja ha saltat cap a Terol.


La lluita des de l'aire, coordinada amb els 420 efectius terrestres, és bàsica perquè es tracta d'una zona de difícil accés. El vent de ponent no hi ajuda i es preveu que entre les dues i les cinc de la tarda hi hagi ratxes que arribin entre els 40 i els 50 quilòmetres per hora. Es tem que això reactivi les flames.

Gabriela Bravo ha assegurat que els efectius de bombers s'ampliaran a la tarda i superaran els 500 professionals. També hi haurà més efectius aeris.

Gabriela Bravo ha insistit que la situació és crítica i ha demanat "prudència".

"Confiem que a la tarda hi hagi més humitat, sobretot a la nit, i que això freni la velocitat de les flames i permeti contenir el foc."

La consellera de Justícia ha explicat que els mitjans aeris seran bàsics per aturar el foc, perquè el barranc de Montanejos és molt profund i és difícil arribar-hi. També ha dit que el fum dificulta molt la visibilitat.

Un centenar dels veïns evacuats han passat la nit al poliesportiu de Segorbe (EFE / Manuel Bruque)


Els veïns evacuats encara no poden tornar

Els 1.500 desallotjats són veïns de vuit municipis i dues pedanies de l'Alt Millars, com Montanejos, la Font de la Reina, Los Calpes, Los Cantos i La Monzona, la Pobla d'Arenós, La Alquería de Montanejos i La Artejuela, a la província de Castelló. Entre els reallotjats pel foc, un grup de turistes catalans que passaven uns dies al balneari de Montanejos. 

Segons el servei d'emergències, les persones desallotjades han passat la nit a casa de familiars, segones residències, cases rurals i els dos albergs facilitats per la Creu Roja. Durant la nit, també s'ha desallotjat una residència de persones grans.

Els desallotjats, ha explicat Bravo, ho hauran d'estar entre 24 i 48 hores més, però el foc no ha arribat a cap habitatge. A la nit també hi haurà drons treballant, fent controls de reconeixement.

Els Bombers han treballat tota la nit per intentar estabilitzar l'incendi (Bombers Forestals del País Valencià)

A causa de l'incendi i el fum que genera, s'ha tallat la circulació a tres carreteres, segons ha informat la DGT: la CV-207 des de la Pobla d'Arenós a Barraques; la CV-20 de Montajenos a La Monzona i l'A-23 a l'altura de Las Ventas, a la província de Terol.

Diverses dotacions dels Bombers estan treballant en l'incendi que crema a Vilanova de Viver (EFE / Domenech Castelló)
ARXIVAT A:
Incendis País Valencià
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut